Stichting Natuur en Milieu

Utrecht, 28 oktober 2002

In het novembernummer van Natuur en Milieu:

Ziekmakende lucht
In minstens vijftig Nederlandse gemeenten is de lucht ernstig vervuild, vooral door het autoverkeer. Dat blijkt uit een officiële, nog ongepubliceerde inventarisatie van de stedelijke luchtkwaliteit. Mensen met hartklachten of zwakke longen zijn de dupe.

Plan-Fischler
Een aantal landen is tegen de beoogde hervorming van de Europese landbouw, dat is bekend. Maar wat betekent die voor de natuur in de Unie? Veel goed nieuws en enkele zorgen, zo blijkt uit een rondgang langs vijf landen.

Monique van der Laan-Veraart over groene diensten Als de samenleving gruttos en knotwilgen wil en boeren kunnen die leveren, dan heb je vraag en aanbod en dus een prijs. Volgens de Raad voor het Landelijk Gebied moet zon markt voor groene diensten in de plaats komen van allerlei subsidies. Raadslid Monique van der Laan: «Het alternatief is een hek met tolpoortjes rondom het platteland.»

Essay
Mooie parken en pleinen verhogen de waarde van onroerend goed en houden een (compacte) stad leefbaar en vitaal. Laat de projectontwikkelaar maar meebetalen aan de publieke ruimte, schrijven Jan Doets en Harriët Sinnige van ING Vastgoed die heeft er ook baat bij.

En verder:

* Twee nieuwe columnisten: Annemarie Goedmakers en Wim Hafkamp
* Nieuwe site milieuhulp.nl geeft actievoerende burger juridische, lobby- en mediatips