Gemeente Amsterdam


Wijzigingen plaatselijke verordening: openbare orde, horeca en prostitutie

Het college van B&W heeft ingestemd met het voorstel aan de gemeenteraad om de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) op het gebied van de openbare orde, horeca en prostitutie te wijzigen. Daarnaast zijn voorschriften opgenomen over het parkeren van fietsen en het bestrijden van fietsendiefstal. De belangrijkste wijzigingen betreffen:

Verbod op bedelarij
In de binnenstad wordt in toenemende mate overlast ondervonden van bedelaars, vaak drugsverslaafden, die zich opdringerig en agressief tegen voorbijgangers gedragen. Omdat de strafbaarstelling van bedelarij uit het Wetboek van Strafrecht is verdwenen heeft de politie op dit moment nauwelijks mogelijkheden om tegen dit overlastgevende verschijnsel op te treden. Het is daarom wenselijk dat bedelarij alsnog bij de APV wordt verboden.

Verbod op hinderlijk drankgebruik
In de APV is al de bevoegdheid opgenomen om gebieden aan te wijzen waar bezit en gebruik van alcohol is verboden. Hierbij richt men zich op de bestrijding van overlast op plaatsen waar groepen straatdrinkers bijeenkomen. Daarnaast bestaat er behoefte aan een artikel dat hinderlijk drankgebruik in het algemeen verbiedt, waarmee kan worden opgetreden tegen overlast door openbaar drankgebruik dat niet aan bepaalde plaatsen gebonden is (b.v. hinder van drinkende toeristen), of waarvoor het instellen van een totaalverbod op drankgebruik vooralsnog een te zwaar middel is.

Verbod vervoer inbrekerswerktuigen
Hiermee wordt het nachtelijk vervoer en bezit van voorwerpen als breekijzers, betonscharen, valse sleutels e.d. verboden. Hoewel het verbod is ingebracht als een maatregel ter bestrijding van fietsendiefstal, heeft het voorschrift ook betekenis voor het bemoeilijken van andere vormen van diefstal met braak, zoals autokraken en inbraken in woningen. Het verbod geldt niet als de voorwerpen niet voor criminele doeleinden gebruikt of bestemd zijn.

Aanwezigheidsplicht leiding horecabedrijven
Om het toezicht in met name alcoholvrije bedrijven te verbeteren is een verbod opgenomen om een horecabedrijf open te houden als in de zaak geen leidinggevende aanwezig is. Voor alcoholschenkende bedrijven geldt een dergelijk verbod al op grond van de Drank- en Horecawet.

Weigering vergunning prostitutiebedrijf
Een exploitant van een prostitutiebedrijf moet er op grond van de APV o.a. op toezien dat prostituees en klanten niet het slachtoffer worden van zekere strafbare feiten. Ook mogen in het bedrijf geen prostituees werken die niet beschikken over een geldige verblijfstitel. De exploitatievergunning kan worden ingetrokken als deze verplichtingen niet worden nageleefd. Als een bestaand prostitutiebedrijf door een nieuwe exploitant wordt overgenomen en deze hangende de vergunningaanvraag zijn toezichthoudende verplichtingen niet nakomt, door b.v. het bedrijf bij herhaling voor illegale prostituees open te stellen, dan kan een exploitatievergunning worden geweigerd. Het voorstel wordt op 21 november in de raadscommissie besproken, waarna op 4 december behandeling in de gemeenteraad plaatsvindt.

Amsterdam, 30 oktober 2002 Cynthia Hendriks


---


-

© gemeente Amsterdam - 30-10-2002