Gemeente Ede

Resultaten extra controles op parkeren aanhangwagens en caravans

De gemeente Ede heeft regels voor de periode waarin een caravan of aanhangwagen op of langs de openbare weg mag staan. Het is verboden om een caravan of aanhangwagen langer dan vijf dagen achtereen op een locatie te laten staan. De afgelopen weken controleerde de gemeente intensief op caravans en aanhangwagens. Er was daarbij samenwerking tussen buurtbeheerders, toezichthouders en de centrale Meldkamer Toezicht. Er bleken 101 caravans en aanhangwagens te lang geparkeerd te staan.

Maximaal vijf dagen parkeren
In de praktijk blijkt dat een caravan of aanhangwagen vaak langer dan vijf dagen achterelkaar op één locatie staat. Soms zelfs zo lang dat er gras groeit onder het voertuig. Bovendien zijn aanhangwagens vaak vastgezet aan een lantarenpaal of een boom en verkeren ze in slechte staat van onderhoud. Omwonenden klagen regelmatig over een ontsierend straatbeeld. Daarnaast belemmert de aanwezigheid van deze voertuigen in bepaalde gevallen de doorgang. Dit kan een gevaarlijke situatie opleveren. Volgens de Algemene Plaatselijke Verordening van de gemeente Ede (artikel 5.1.5) is het verboden om een caravan of aanhangwagen langer dan vijf dagen achtereen op een locatie te laten staan. De extra controles zijn een jaarlijks terugkerende actie, omdat inwoners steeds vaker melden dat dergelijke voertuigen te lang op dezelfde plek geparkeerd staan.

Extra controles
Wat houdt het project extra controle op lang geparkeerde caravans en aanhangwagens in? Eerst is een inventarisatie gemaakt van de plekken waar de voertuigen staan. Via kentekenverificatie of een buurtonderzoek kan in de meeste gevallen de eigenaar gevonden worden. Deze eigenaar krijgt een gele kaart waarop staat dat het voertuig binnen vijf dagen weg moet zijn. Als het voertuig na vijf dagen nog steeds aanwezig is, dan volgt een proces verbaal. De gemeente Ede neemt de aanhangwagen of caravan in beslag en voert deze af. De wegsleep- en opslagkosten zijn voor rekening van de eigenaar.

De resultaten
Tijdens de inventarisatie werden 131 voertuigen geregistreerd, 57 caravans en 74 aanhangwagens. Na een artikel op de voorlichtingspagina en het aanspreken van eigenaren via een gele kaart verplaatsten 87 eigenaren hun voertuigen naar elders en 22 aanhangwagens en caravans werden op eigen terrein neergezet. Daarnaast is gebleken dat 19 aanhangwagens regelmatig worden gebruikt. Uiteindelijk zijn er 3 aanhangwagens verwijderd door de gemeente.