Gemeente Ede

Tussenstand interactieve discussie over Edese pleinen

De gemeente Ede is op een interactieve manier de mening van de inwoners aan het peilen over drie pleinen in het centrum. Via informatiezuilen kunnen inwoners zien wat de mogelijkheden zijn voor het Marktplein, Raadhuisplein en Kerkplein en hun voorkeur uitspreken voor één van de opties. Sinds 10 oktober staan er drie zuilen op diverse plaatsen in de gemeente. In de eerste twee weken hebben 209 Edenaren hun voorkeur uitgesproken voor één van de mogelijke sfeerbeelden van de pleinen. Voor het Kerkplein heeft 56% de voorkeur uitgesproken voor een plein dat gedeeltelijke in samenhang is met de omgeving en waarbij de kerk op een bordes staat. Het marktplein ziet 40% het liefst als een plein met een verticale pleinrand met massieve boombakken. De voorkeur van 59% van de zuilenbezoekers gaat uit naar een Raadhuisplein met kleine trappen en trapakkers. Dit is de tussenstand, Edenaren hebben nog tot en met 9 november de gelegenheid om op één van de drie zuilen mee te doen aan de enquête.

De volledige tussenstand
De tussenstand (op 26 oktober) is:

Kerkplein
25% voor variant A (beslotenheid afgescheiden van omgeving + omlijsting kerk)
19% voor variant B (volledige samenhang met omgeving + continue vloer)
56% voor variant C (gedeeltelijke samenhang met omgeving + Kerk op bordes)

Marktplein
27% voor variant A (pleinrand horizontaal + architectonisch dak) 33% voor variant B (pleinrand verticaal + groen transparant frame) 40% voor variant C (pleinrand verticaal met bakken + massieve boombakken)

Raadhuisplein
18% voor variant A (groene helling + glooiend hoogteverschil) 59% voor variant B (kleine trappen + trapakkers) 23% voor variant C (beeldbepalende trappen + steile trap)

Drie zuilen op verschillende locaties
In de hal van De Doelen en het Raadhuis (ingang Centrum) staan twee zuilen. Bij deze zuilen zijn elk 38 mensen langs geweest. Een derde zuil maakt een tournee langs verschillende locaties in Ede. Tot 24 oktober deze zuil in de centrale bibliotheek waar ook 38 mensen hun keuze duidelijk maakten. Van 24 tot 26 oktober stond de zuil in V&D en daar hebben 95 Edenaren achter de zuil plaatsgenomen.

Op basis van deze cijfers is besloten om de zuil van De Doelen te verplaatsen naar Albert Heijn. De zuil in het Raadhuis (bij burgerzaken) blijft hier tot en met 7 november staan. Op zaterdag wordt deze zuil op de markt geplaatst. Op deze manier krijgen zoveel mogelijk Edenaren de kans om te laten weten welke optie voor de pleinen zij het beste vinden.

Tot en met 7 november reist de derde zuil langs de volgende locaties:

Dinsdag 29 en woensdag 30 oktober

Ziekenhuis Gelderse Vallei, W. Brandtlaan 10. De zuil staat in de hal bij de receptie

Donderdag 31 oktober

De Reehorst, Bennekomseweg 24. De zuil staat in de hal bij de receptie

Vrijdag 1 en zaterdag 2 november

C1000, Keesomstraat 37

Maandag 4 november

De Klinkenberg, Van Heutszlaan 1000.

Dinsdag 5 november

Marnix College, Prins Bernhardlaan 30. De zuil staat in de hal bij de deur naar de kantine.

Woensdag 6 november

Pallas Athene School, Koekeltseboslaan 21. De zuil staat in de centrale hal tegenover conciergeloge.

Donderdag 7 november

Gelderhorst, Willy Brandtlaan 40

Op vrijdag 8 en zaterdag 9 november staan alle zuilen op de informatiemarkt in het gemeentehuis.