Gemeente Ede

Financiële bijdrage in 2003 ruim 1,6 miljoen Euro Ede draagt bij aan Hulpverlening Gelderland Midden

De gemeente Ede draagt ook in 2003 financieel bij aan de organisatie van de hulpverlening in de regio Gelderland Midden. Het gaat daarbij om de regionale brandweer en volksgezondheid. Ede betaalt volgend jaar per inwoner 4.79 voor de regionale brandweerzorg en 11,47 voor de zorg voor de volksgezondheid. De totale bijdrage is ruim 1,6 miljoen Euro.

De hulpverlening Gelderland Midden is begin dit jaar van start gegaan. Tot 1 januari omvatte dit gebied de brandweerregio's West-Veluwe/Vallei en Arnhem en omstreken. De 18 deelnemende gemeenten aan Gelderland Midden zijn Ede, Wageningen, Barneveld, Scherpenzeel, Nijkerk, Arnhem, Renkum, Rozendaal, Rheden, Westervoort, Duiven, Doesburg, Didam, Angerlo, Zevenaar, Rheden, Rijnwaarden en Overbetuwe. In de hulpverleningsregio bundelen zij hun krachten op het gebied van brandveiligheid, rampenbestrijding en openbare gezondheidszorg.

De organisatie is in Arnhem gevestigd en verzorgt in ieder geval de wettelijke regionale taken op het gebied van de brandweer (alarmering, onderlinge bijstand en de leiding bij grootschalig optreden). De GGD-taken zijn taken op basis van de Wet collectieve preventieve gezondheidszorg, Wet Ambulancevervoer en Wet Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen. Ook de brandweer-alarmcentrale en de Centrale Post Ambulancevervoer zijn gevestigd in Arnhem. Overigens blijven de gemeentelijke brandweerkorpsen onverkort bestaan naast de regionale hulpverleningsdienst. Alleen de gemeenten Arnhem en Westervoort hebben de uitvoering van al hun gemeentelijke brandweertaken opgedragen aan Gelderland Midden.