Gemeente Ede

Tussenrapportage project Klare Taal
Gemeente Ede op koers met Klare Taal

De medewerkers van de gemeente Ede moeten heldere, eigentijdse, publiekvriendelijke en servicegerichte brieven en voorstellen schrijven. Deze manier van schrijven sluit beter aan bij de huidige organisatie en bij de tijd waarin we leven. Om dit te bereiken is het project Klare Taal in het leven geroepen. Dit project vindt grotendeels plaats in het jaar 2002. Het is een operatie die de gehele gemeentelijke organisatie raakt en de trekken van een cultuurverandering vertoont. Onlangs is in een tussenrapportage de stand van zaken van het project beschreven.

Cursussen
Een scala aan maatregelen zorgt ervoor dat de nieuwe schrijfstijl wordt gehanteerd en behouden blijft. Zo hebben honderden medewerkers de cursus `Publiekgericht Corresponderen` gevolgd. De nieuwe briefopzet volgt het verloop van een telefoongesprek. De tekst is logisch ingedeeld. Voor het begin en het eind worden die aanhef en afsluiting gekozen die het beste bij de situatie passen. De schrijver verplaatst zich in de positie van de lezer. Daarnaast is de cursus `Heldere College- en Raadsvoorstellen Schrijven` gegeven. Kern van deze cursus is het gebruik van een verbeterde argumentatielijn. De argumenten vormen het kloppend hart, voorzien van een heldere inleiding en duidelijke beslispunten.

Standaardteksten
Ook is er veel aandacht besteed aan het herschrijven van alle standaardteksten. Dit traject is zo goed als afgerond. Ontvangers van brieven van de gemeente Ede merken dit over enkele weken. Verder is een Stijlboek Klare Taal ontwikkeld die als handleiding dient. Dit handboek is ontwikkeld door het Edese bedrijf Van t Loo & Van Eck dat ook de cursussen geeft. Alle medewerkers krijgen dit handboek, dat ook op het Intranet van de gemeente Ede is te raadplegen. Zij hebben tevens een geheugensteuntje voor op het bureau gekregen.

Vervolg
Om terugval te voorkomen wordt onder andere in het personeelsblad van de gemeente Ede aandacht gegeven aan Klare Taal. Verder blijven de cursussen op het programma staan en wordt extra aandacht besteed aan nieuwe medewerkers. Bovendien toetst de gemeente op twee manieren haar schrijfproducten zelf, want zonder toetsing is niet na te gaan of de operatie succes heeft. Voor dagelijks gebruik krijgen de leidinggevenden zogenaamde meetlatten; hiermee kunnen ze snel de kwaliteit van een brief of voorstel meten. Deze meetlatten zijn eveneens ontworpen door Van 't Loo en staan inmiddels ook op het Intranet van de gemeente Ede. Daarnaast wordt in november begonnen met het houden van steekproeven waarbij alle gemeentelijke correspondentie bekeken wordt op het gebruik van de nieuwe schrijfstijl. Deze methode wordt een aantal jaren toegepast.