KLM

02/062

KLM GROEP KIEST POSITIES IN LOWCOST
EN LEISURE MARKTSEGMENTEN

AMSTELVEEN, 30 oktober 2002 - De KLM Groep kiest voor buzz als lowcost-maatschappij in de groep. Transavia gaat als leisure-maatschappij haar netwerkoperatie, productconcept en distributie voor de bediening van het vrijetijds-marktsegment efficiënter maken. Dit heeft de KLM-Directie besloten op basis van de uitkomsten van de studie onder leiding van de heer Floris J. van Pallandt voor de positionering van de KLM Groep in de lowcost en leisure-passagemarktsegmenten.

De heer Van Pallandt gaat zich vanaf 1 november 2002 volledig concentreren op de verdere ontwikkeling van buzz als zelfstandige lowcost-maatschappij in de KLM Groep. In afwachting van een definitieve invulling zal de heer Tjero R. Zomer per dezelfde datum de functie van president-directeur bij Transavia bekleden. De heer Zomer maakt al vijftien jaar deel uit van de Transavia-Directie.

buzz
buzz heeft zich in de bijna 3 jaar van haar bestaan ontwikkeld tot de derde lowcost carrier in het Verenigd Koninkrijk en de nummer twee marktpositie veroverd in zowel Frankrijk als Duitsland. Om haar positie in het Verenigd Koninkrijk te verstevigen, zal buzz begin 2003 Bournemouth aan de Britse zuidkust als tweede basis openen, naast thuishaven Londen Stansted. Daarnaast onderzoekt buzz de mogelijkheid om nog een nieuwe basis in het Verenigd Koninkrijk te openen, alsmede een basis op het Europese continent. In 2003 wordt ook een begin gemaakt met de vlootvernieuwing en -uitbreiding door het vervangen van BAe 146-vliegtuigen door Boeing 737-300's. De onderhandelingen voor de vlootkeuze ten behoeve van fase twee, na de vervanging van de BAe 146-toestellen, lopen nog. buzz zal de komende jaren werken aan verdere uitbreiding van vloot en routenet en verhoging van frequenties en capaciteit op bestaande routes. Op zondag 27 oktober 2002 heeft buzz de route Londen Stansted -Amsterdam v.v. toegevoegd aan het netwerk, dat nu 24 routes telt. Vanaf 1 november 2002 is buzz een zelfstandige onderneming in de KLM Groep. De blauwe KLM uk-operatie wordt met KLM cityhopper samengevoegd.

Transavia
Transavia blijft zich concentreren op de point-to-point leisure-activiteiten in charter- en lijndienstverband, met Schiphol als thuisbasis. KLM zal de vluchtoperatie overnemen op een beperkt aantal routes, die met name van belang zijn voor aansluiting op het wereldwijde KLM-routenet. Transavia zal in toenemende mate gebruik maken van internet en call center als distributiekanalen. Verder zal op steeds meer vluchten een betaald-serviceconcept worden aangeboden.

AMS/DR/BK