GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 30 oktober 2002 11:54
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Prijsverhoging treinkaartjes ondanks problemen in spoorvervoer

(30 oktober 2002)

Kamervraag

Schriftelijke vragen van Wijnand Duyvendak aan minister De Boer van Verkeer en Waterstaat over de problemen in het spoorvervoer


1.
Heeft u kennis genomen van het feit dat de NS de dienstregeling van het treinverkeer zal inkrimpen wegens een te groot aantal defecte treinen?


2.
Hoe oordeelt u over de vele recente storingen in uw spoorinfrastructuur, zoals draadbreuken, seinstoringen en stroomuitval die de afgelopen weken reeds tot chaos op het spoor leidden?


3.
Bent u van mening dat de aangekondigde dubbele prijsverhoging van in totaal 9 procent naar de consument toe te verdedigen is, gezien de zeer slechte staat van het spoorinfrastructuur alsmede de beperkte inzet van treinstellen?


4.
Hoe oordeelt u over de verhoging van de zogenaamde gebruikersheffing (die u int bij de NS voor het gebruik van uw spoorinfrastructuur) in het licht van de vele technische storingen en gezien het feit dat u dit jaar en komend jaar geen extra geld kunt vrijmaken voor beter beheer en onderhoud van de spoorinfrastructuur?


5.
Bent u bereid af te zien van de verhoging van de gebruikersheffing voor de jaren 2002 en 2003, opdat de stijging van de tarieven van treinkaartjes door de NS in ieder geval aanzienlijk beperkt zal blijven?


6.
Deelt de minister de conclusie dat de NS niet zal voldoen aan de kwaliteitsniveau's zoals beschreven in het overgangscontract? Is de minster bereid op grond daarvan geen toestemming te verlenen aan de NS om de prijsverhoging door te voeren?


7.
Kunt u deze vragen voor het begin van de begrotingsbehandeling in de Tweede Kamer beantwoorden?


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -