Arrondissementsparket Roermond

Roermond, 30 oktober 2002

Straffen voor openlijke geweldpleging door jongeren in Swalmen

Swalmen wordt al sinds langere tijd geplaagd door groepen jongeren die vernielingen aanrichten en overlast bezorgen. Tijdens het carnaval is het geëscaleerd. Etalageruiten moesten het ontgelden, evenals containers, lantaarnpalen en bushaltehokjes. De jongeren hebben veel onrust en onveiligheidsgevoelens te weeg gebracht.

Niet alle benadeelden hebben aangifte gedaan. In die zaken is geen bewijs voor handen. In het kader van deze openlijke geweldpleging heeft de politie 15 jongeren aangehouden en verhoord. De meeste van deze jongeren zijn betrokken geweest bij eerdere strafzaken. Die strafzaken betroffen openlijke geweldplegingen tegen personen en goederen, onder andere het kantelen van auto's zowel in Swalmen als in Reuver en mishandeling en bedreiging. Uit de totale groep jongeren is uiteindelijk een kerngroep jongeren van 4 minderjarigen (tussen 13 en 17 jaar) en 3 meerderjarigen (tussen 18 en 22 jaar) gedagvaard. Zij moesten maandag 28 oktober 2002 voorkomen bij de kinderrechter dan wel de politierechter. De strafzaken tegen de overige jongeren zijn door de officier van justitie afgedaan.

De rechter heeft werkstraffen, variërend van 60 tot 200 uur opgelegd. Daarnaast is een leerstraf en een voorwaardelijke geldboete opgelegd. Verder zijn er voorwaardelijke vrijheidsstraffen opgelegd, variërend tussen 1 à 2 maanden. Ten slotte moeten de jongeren schadevergoedingen aan benadeelden betalen, tussen 400 EURO en 1.600 EURO. De totale schade voor de benadeelden die aangifte hebben gedaan is ongeveer 5000 EURO.