Gemeente Enschede

B. en W.-bericht 2002- 42

Collegevergadering van dinsdag 29 oktober 2002

Marssteden wordt aangesloten op digitale snelweg De bedrijven op bedrijvenpark De Marssteden worden in de eerste helft van volgend jaar aangesloten op de digitale snelweg via het kabelnetwerk van Essent Kabelcom. Essent deed het bedrijvenpark de beste aanbieding. Met de aansluiting wordt bijgedragen aan een inhaalslag van De Marssteden op het gebied van infrastructuur. Essent betaalt de helft van de aanlegkosten ( 178.500), de andere helft wordt betaald door de Stichting Beheersfonds De Marssteden, waarin de gemeente samenwerkt met ondernemers van het bedrijvenpark. Het college heeft ingestemd met de bijdrage van de stichting.
---

Rechtbank Almelo: gemeente krijgt `malus' terug De gemeente Enschede krijgt een flink bedrag terug van het Vervangingsfonds voor het Onderwijs. Het gaat om f 321.000 alsmede een bedrag dat de gemeente op grond van de `doorbetalingsplicht' moest betalen aan het bijzonder onderwijs. De terugbetaling volgt uit een uitspraak van de rechtbank in Almelo. De rechtbank stelde de gemeente Enschede in het gelijk in haar beroep tegen het feit dat zij over het schooljaar 2000-2001 ineens bijna twee keer zoveel moest betalen voor ziektevervanging. Bij een bovenmatig beroep op ziektekosten brengt het Vervangingsfonds het schoolbestuur een `malus' (toeslag) in rekening. Die was eigenlijk 1,09% van het loon, maar werd tegen het einde van het bewuste schooljaar via een reglementswijziging ineens opgetrokken naar 2,07%. De gemeente kon bij het Vervangingsfonds geen beroep aantekenen tegen die reglementswijziging en zag zich geconfronteerd met een malus van f 678.000 in plaats van f 357.000. Het beroep daartegen bij de rechtbank bleek wel succesvol.
---

Fietsstalling Van Heekgarage biedt ruimte voor zo'n duizend fietsen De ondergrondse parkeergarage op het Van Heekplein biedt vanaf 6 maart 2003 volop parkeergelegenheid voor het langzaam verkeer. Vanaf die dag kunnen zo'n 920 fietsen onder de grond worden gestald. Daarnaast komt er plaats voor ATB'ers en brommers. Het tarief komt op vijftig eurocent per stalling. Daarmee is de exploitatie overigens nog niet sluitend: voor een tekort van 54.000 moet in de begroting van 2004 nog een oplossing worden gezocht (de begroting voor 2003 is onlangs al vastgesteld). Over een jaar neemt beheerder Stad Projecten (onderdeel van DCW) van de fietsstalling het risico van exploitatie over. Deze beheerder mag dan adviseren over de tarieven en zal met nevenactiviteiten als reparaties en de verhuur van bagagekluizen de exploitatie rond moeten proberen te krijgen. De fietsstalling, die onder V&D komt te liggen, gaat open van maandag tot en met zaterdag van 's ochtends half negen tot half zeven 's avonds; op koopavonden tot half elf. Buiten deze tijden kunnen achtergebleven fietsen zo nodig via de beheerder worden opgehaald. Naast de verkoop van dagkaartjes, zullen ook uitrijkaarten aan winkeliers en maandkaarten worden aangeboden. De inrichting en verlichting worden van vergelijkbare kwaliteit als de Van Heekgarage. De ondergrondse fietsstalling is bereikbaar via een `luie trap' met een hellingshoek van 17%, dat wil zeggen 17 cm per meter. Dit hellingspercentage voldoet aan de richtlijnen en geldt als gebruikersvriendelijk. Een egale betonnen hellingsbaan als entree wordt niet overwogen, omdat het kan uitnodigen tot riskant gedrag van spelende kinderen en bijdraagt aan een onveilig gevoel van ouderen.

---

Gemeente overweegt werving van Duitse vakspecialisten Met een aantal maatregelen wordt binnen de Dienst Stedelijke Ontwikkeling en Beheer (DSOB) van de gemeente getracht om minder vaak een beroep te hoeven doen op externe adviseurs. Om meer door eigen ambtenaren te kunnen laten doen, wordt onder meer gedacht aan actieve werving in Duitsland, betere arbeidsvoorwaarden en het bevorderen van interne mobiliteit. Het doel is om kerntaken zo veel mogelijk door vaste medewerkers te laten verrichten. Externe krachten worden liefst alleen nog ingezet als dat goedkoper is, of voor tijdelijke of zeer specifieke taken, waarvoor zo snel niet iemand in vaste dienst kan worden geworven. Vorig jaar werd door de DSOB voor 13,1 mln aan `externen' ingehuurd. Een groot deel daarvan ging op aan projectleiders voor bijvoorbeeld de Eschmarke en het Van Heekplein, en voor specialisten als milieudeskundigen, juristen, grondeconomen of civieltechnische vakmensen. De inzet van externen voor de gemeente kreeg een flinke impuls in de tweede helft van de jaren negentig. De filosofie was toen om meer door de markt te laten doen, en als gemeente alleen de kaders te stellen. Ook werden in die tijd enkele grote projecten opgestart. Deskundige mensen voor zulke projecten moesten in een steeds krappere arbeidsmarkt worden gezocht. Betere arbeidsvoorwaarden bij adviesbureaus leidden bovendien tot een uitstroom van gemeentepersoneel. Zo waren op het dieptepunt bij het grondbedrijf nog maar acht van de tweeëntwintig banen vervuld. Voor de gemeente zat er niets anders op dan een beroep doen op externen, zeker ook nadat de vuurwerkramp nog extra beslag op ambtelijke capaciteit met zich meebracht. Het uurtarief van externe medewerkers loopt sterk uiteen, ruwweg van zo'n 45 voor een administratieve kracht tot 180 voor specialistische werkzaamheden. `Zelf doen' is daarom niet altijd goedkoper. Ook komt het geld voor externen niet vanzelf beschikbaar voor andere bestemmingen. Zo wordt doorgaans begroot op basis van de kosten van de inzet van eigen personeel. Niettemin zal binnen de DSOB per cluster worden bekeken welke maatregelen leiden tot vermindering van het beroep op externe medewerkers. Tevens zal een vergelijking worden gemaakt met andere gemeenten. Het college heeft kennis genomen van de DSOB-voorstellen, die worden besproken in de raadscommissie Bestuurszaken en Middelen van 6 november aanstaande.
---

Stijging aantal uitkeringsgerechtigden minder dan verwacht De stijging van het aantal uitkeringsgerechtigden in Enschede is over de eerste acht maanden van dit jaar minder dan verwacht. De gemeente heeft daarom anderhalf miljoen euro minder uitgegeven aan algemene bijstand dan begroot. Dit blijkt uit cijfers van de tweede concernrapportage van de gemeente Enschede. De lagere bijstandsuitgaven vormen één van de grote meevallers over de periode tot augustus van dit jaar. Ook de algemene uitkering uit het gemeentefonds van het rijk is flink meegevallen. De gemeente krijgt zo'n 2,6 mln extra. Tegenover de meevallers staan ook tegenvallers. Zo is er, zoals al eerder bekend werd, een tekort op het facilitair bedrijf, dat volgens de concernrapportage op zo'n 1,3 mln zal uitkomen. Daarnaast liggen de kosten van organisatieontwikkeling bij de Dienst Stedelijke Ontwikkeling en Beheer 1,2 mln hoger dan begroot. In de vorige concernrapportage werd overigens nog uitgegaan van 1,5 mln. Strikte controle moet dit tekort binnen de perken houden. Ook zijn bij de DSOB relatief veel langdurig zieken, voor het overgrote deel overigens niet-arbeidsgerelateerd. Niettemin kost het ziekteverzuim bij de DSOB zo'n 1,7 mln extra. Een beperkte vervanging van zieken en een plan van aanpak moeten ook deze kosten beperken. Na verrekening van alle bijsturingen die de diensten opgelegd krijgen, blijft er voor de gemeente - zoals het er nu naar uitziet - 1,84 mln over. Voor dit voordeel zal een bestemming worden bedacht als het resultaat over het gehele jaar definitief bekend is.
---