Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Kwaliteitsborging medische apparatuur in ziekenhuizen onvoldoende

De kwaliteitsborging bij de introductie, het beheer en het gebruik van medische apparatuur in ziekenhuizen moet op korte termijn verbeteren. Dat concludeert de Inspectie voor de Gezondheidszorg in het rapport "Kwaliteitsborging van medische apparatuur in ziekenhuizen: verbeteringen noodzakelijk" dat vandaag uitkomt.

Op dit moment ontbreekt het in ziekenhuizen vaak aan een operationeel kwaliteitsbeleid voor medische apparatuur. Een visie en hiervan afgeleid beleid staan vaak niet op schrift. Daarnaast laat de protocollering van procedures te wensen over. Bovendien zijn taken en verantwoordelijkheden onvoldoende duidelijk beschreven. Verder is de introductie van nieuwe medische apparatuur op afdelingen onvoldoende geregeld. Ook blijkt dat er achterstanden zijn in het preventief onderhoud van apparatuur.

Raden van Bestuur zijn ervoor verantwoordelijk dat de ziekenhuizen beschikken over een operationeel kwaliteitsbeleid met betrekking tot medische apparatuur. Zo'n kwaliteitsbeleid moet zich uitstrekken tot alle betrokken diensten en afdelingen, zo moet het afdelingsmanagement mede zorgdragen voor de ontwikkeling en implementatie van dit beleid. Voor de instrumentele diensten (de dienst die primair verantwoordelijk is voor het onderhoud en beheer van medische apparatuur ) wordt deze verantwoordelijkheid nog te weinig ingevuld. Op de afdelingen waar zorg wordt verleend met behulp van medische apparatuur, is te weinig aandacht voor dit aspect.

De inspectie vindt dat elk ziekenhuis dat niet over een operationeel kwaliteitsbeleid beschikt, binnen één jaar na het verschijnen van dit rapport een inventarisatie moet maken en een plan van aanpak aan de inspectie moet overhandigen waarin concrete acties en realisatietermijnen zijn opgenomen. De inspectie zal erop toezien dat de aanbevelingen voor verbeteringen in het proces van kwaliteitsborging worden opgevolgd. Reeds tijdens de inspectieronde bleek dat een aantal ziekenhuizen al bezig zijn de processen te stroomlijnen.

Dit persbericht verschijnt onder verantwoordelijkheid van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.