KNHS Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie



---

Bondscoaches Bonhof, Ehrens en Romp bundelen krachten

30-10-2002

ERMELO - De drie bondscoaches springen Wim Bonhof (ponys), Rob Ehrens (Junioren en Young Riders) en Bert Romp (Senioren) bundelden op 25 oktober hun krachten over de themas talentontwikkeling en doorstroming in de springsport in de tweede clinic van de reeks Virbac Eraquell Rondjes Instructie.

Er was eensgezindheid en de bondscoaches trokken een aantal conclusies. Ook bij de jeugd is het hoofddoel van de Europese Kampioenschappen presteren. Een voorwaarde voor succes is wel dat zowel de pony als zijn ruitertje plezier houdt in het werk. Het is van groot belang dat de jeugd correct en netjes leert rijden. Wim Bonhof legde uit dat een fijn gereden en een nageeflijke pony de basis vormt voor succes in de ponysport. Omdat kinderen weinig kracht hebben en weinig been hebben om te drijven, moeten ponys dus gemakkelijk willen lopen en fijn en licht zijn in de mond. Van zulke ponys leren kinderen ook fijn en licht rijden in plaats van alles met trekken op te lossen. Daar hebben de kinderen in de toekomst alleen maar profijt van.

Rob Ehrens benadrukte het mentale aspect dat -ook voor kinderen van topsporters- niet vergeten mag worden. Het is echt niet gemakkelijker om Van der Schans, Van der Vleuten, Voorn of Ehrens te heten. Je moet dan juist tegen extra druk en verwachtingen kunnen opboksen. Wel is het een voordeel dat de ouders van deze ruiters als geen ander weten wat verliezen is. Het omgaan met verliezen en teleurstellingen hoort beslist bij onze sport.

Het was leuk om Bert Romp aan het werk te zien, zowel met de ponyjeugd als met de Junioren en Young Riders. Bert Romp bewonderde het stilistische rijden van de jeugd. Bij oudere ruiters wordt dat vaak steeds minder. Hoe dichter bij de top van de senioren, hoe groter de verschillen worden in rijstijl, zei hij. Juist de eigenheid in een stijl, is vaak iemands kwaliteit. Dat moet je dan koesteren en er vooral niet aan gaan sleutelen.

Het derde Virbac Eraquell Rondje Instructie vindt op vrijdag 29 november plaats in Ermelo en wordt verzorgd door Lammert Haanstra. Centraal staat in deze clinic deskundig longeren, wat iets heel anders is dan even je paard beweging geven. Vervolgens staat op vrijdag 20 december IJsbrand Chardon op het programma en zal uitleggen hoe je door middel van longeertechnieken je paard kunt voorbereiden op het aangespannen rijden en zelfs naar vierspanrijden. De toegangsprijs voor de Virbac Eraquell Rondjes Instructie bedraagt 10,-

Bron: KNHS / Christa van Duin