Ingezonden persbericht

"Bezuiniging Melkertbaan schaadt onderwijs en veiligheid"

Bijna driekwart van de grotere gemeenten in de randstad verwacht een toename van het aantal bijstandsgerechtigden als het kabinet de bezuinigingen op de Melkertbanen doorzet. Verder gaan de bezuinigingen ten koste van de dienstverlening in de zorg, onderwijs en veiligheid.

Dit blijkt uit een bliksempeiling van de vakcentrale FNV onder 37 grotere randstedelijke gemeenten. In deze gemeenten woont ongeveer een kwart van de Nederlandse bevolking.

De Kamer bespreekt vandaag de voorgenomen bezuinigingen op de gesubsidieerde banen. De gemeenten, die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van de subsidieregeling, krijgen in de periode tot 2006 een korting van 850 miljoen euro op de budgetten opgelegd.

De meeste gemeenten denken dat zij gedwongen ontslagen kunnen voorkomen door een vacaturestop in te stellen. Ruim 80 procent is dat laatste ook van plan. Daardoor zijn er minder mensen inzetbaar als stadswacht, klassenassistent of hulp in de verzorging.

Verschillende gemeenten wijzen erop dat de bezuinigingen op een bijzonder ongelukkig moment komen, nu het juist slechter gaat met de werkgelegenheid.

De onderzochte gemeenten zijn wel positief over de samenvoeging van verschillende regelingen tot een budget: minder bureaucratie en meer mogelijkheden voor maatwerk. Tegelijkertijd ziet slechts eenvijfde van de gemeenten kans om eigen geld te steken in de gesubsidieerde banen.

FNV-bestuurder Agnes Jongerius vindt dat het kabinet een geraniumbeleid voert. "Het kabinet laat met deze ongekende bezuiniging de mensen liever thuis zitten dan dat zij langdurig werklozen op een zinvolle manier aan de slag helpt. Met modernisering heeft het weghalen van de Melketiers uit het onderwijs en de veiligheid niets te maken. Ze weten maar al te goed dat de gemeenten nauwelijks geld hebben om de klap op te vangen."

30 oktober 2002