Gemeente Achtkarspelen


Nieuwsberichten

30-10-2002
Jeugd vergadert in gemeentehuis Achtkarspelen

Vijftig leerlingen uit de derde en vierde klas van het VMBO komen woensdag 30 oktober a.s. naar het gemeentehuis in Buitenpost voor het project "Wegwijs in het gemeente-huis". Het project is bedoeld om leerlingen te laten zien hoe gemeentelijk beleid tot stand komt. In verschillende projectgroepen maken de leerlingen een projectvoorstel dat een bijdrage kan leveren aan het milieu in Achtkarspelen. Diezelfde avond kiezen ze tijdens een speciale jeugdraadsvergadering één van de projecten uit. Voor de uitvoering stelt de gemeente maximaal 1.250,-- beschikbaar.

De leerlingen komen van het Lauwers College, het Singelland en AOC Friesland. Het Wegwijs-project bestaat uit twee delen, namelijk een voorbereiding op school en een werkdag op het gemeentehuis. Tijdens de dag op het gemeentehuis gaan de leerlingen 's ochtends in gesprek met ambtenaren en belangengroepen, 's middags met raadsleden. Tijdens deze bijeenkomsten kunnen de scholieren vragen stellen over de haalbaarheid van hun projectvoorstel en eventue-le aanbevelingen van de forumleden overnemen. Doel is met een goed onderbouwd en haal-baar voorstel te komen.

Een van de speerpunten in het beleidsprogramma 1998 - 2002 van het gemeentebestuur is jongeren meer te betrekken bij politiek door het instellen van een jongerenraad. Achtkarspelen geeft daar vorm aan door middel van het Wegwijsproject. De gemeente organiseert het project in samenwerking met het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP).

Tijdens de speciale jeugdraadsvergadering op 30 oktober, van 18.30 tot 20.30 uur, bent u van harte welkom! De vergadering vindt plaats in de raadzaal van het gemeentehuis.