Provincie Limburg

Provinciale visie op reconstructie Noord- en Midden limburg (297)

Ruimte voor ontwikkeling

Ruimte voor ontwikkeling. Dat is de kerngedachte voor de reconstructie van het platteland in Noord- en Midden-Limburg. Het is ook de titel van de visie op hoofdlijnen die Gedeputeerde Staten op 29 oktober hebben vastgesteld op basis van het Provinciaal Omgevingsplan Limburg (POL) en de zes regionale bouw-stenen die de reconstructiedistricten hebben opgesteld.

In Noord- en Midden-Limburg kiezen Gedeputeerde Staten voor drie inhoudelijke hoofdlijnen:

Ruimte scheppen voor intensieve landbouw en natuur;

Met de stroom mee: water als ordenend principe;

Landschap van sluitstuk tot vertrekpunt.

GS benadrukken dat deze keuze niet betekent dat zij voor andere uitdagingen zoals een gezonde recreatieve sector, het behoud van werkgelegenheid, of het realiseren van veterinaire veiligheid of van mestverwerking geen actie ondernemen. Het betekent wel een keuze voor thema's die extra aandacht nodig hebben en integrerend werken.

Om te komen tot een slagvaardige uitvoering van de reconstructie, is een rolverandering van overheden nodig van hindermacht naar stimuleringskracht, aldus GS. Verder beschrijft de visie, dat de reconstructie de verscheidenheid en eigenheid van de verschillende gebieden in Noord- en Midden-Limburg sterker moet laten uitkomen. Voor de intensieve veehouderij beschrijven GS hun strategie om grootschalige ontwikkelingen te beïnvloeden.
De visie op hoofdlijnen is onderschreven door de reconstructiecommissie en het provinciale Management Overleg Reconstructie.
30-10-2002 10:28