Provincie Limburg

Nieuwe impuls landschappelijke kwaliteit Zuid-Limburg (300)

POL-aanvulling Ruimte voor Ruimte

Met het ter visie leggen van de Ontwerp POL-aanvulling Ruimte voor Ruimte Zuid-Limburg willen GS de landschappelijke kwaliteit in deze regio sterk verbeteren. Het ontwerpplan voorziet in de sloop van landschapontsierende agrarische en andere bedrijfsgebouwen. In ruil voor sloop van deze gebouwen wordt op een passende locatie kwalitatief hoogwaardige woningbouw mogelijk.

De voorwaarden voor nieuwbouw zijn afhankelijk van de oppervlakte van de kavel of de situering van de kavel in de contouren. In Noord- en Midden-Limburg is de Ruimte voor Ruimte-regeling al van toepassing. Ook in Zuid-Limburg stoppen veel agrarische bedrijven waardoor bedrijfsgebouwen vrij komen. Met het nu voorliggende ontwerp geven GS invulling aan een motie van Provinciale Staten om voor Zuid-Limburg een gelijke regeling op te stellen. Ruimte voor Ruimte Zuid-Limburg levert een bijdrage aan de plattelandsontwikkeling. Het gebied wordt door de 'ontstening' aantrekkelijker voor het landschap hetgeen positief is voor toerisme en recreatie. Anderzijds wordt met de regeling een bijdrage geleverd aan de structuur van grondgebonden landbouw, met name de melkveehouderij.

Deelname
De POL-Aanvulling wordt naar verwachting in februari 2003 door Provinciale Staten vastgesteld. Daarna kunnen deelnemers een aanvraag indienen bij hun gemeente. Voor de bouw van een woning op de betreffende kavel is een bestemmingsplan procedure noodzakelijk. Hierin is ook een rol toebedeeld aan een nog in te stellen adviescommissie Ruimte voor Ruimte Zuid-Limburg. Deze adviescommissie zal met name kijken naar de locatie en kwaliteit van de compensatiewoning.
30-10-2002 10:31