GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 30 oktober 2002 12:22
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Slechte kwaliteit spoorvervoer rechtvaardigt geen prijsverhoging NS

(30 oktober 2002)

De door NS aangekondigde beperking van de dienstregeling en de vele storingen in de spoorinfrastructuur maken het aan de reiziger onverkoopbaar om nu de tarieven van treinkaartjes te verhogen. De kwaliteit daalt tot ver onder het aanvaardbare niveau. De reiziger is het wachten, en het staan in de trein beu.

De stijging van de tarieven wordt mede afgedwongen door de minister van Verkeer en Waterstaat die de heffing aan de NS voor gebruik van zijn spoorlijnen verhoogt. Deze stijging van de heffing in 2002 en 2003 is niet te rechtvaardigen, gezien de slechte staat van het spoornet en gezien het feit dat minister de Boer deze jaren geen extra middelen vrijmaakt om het achterstallig onderhoud weg te werken.

GroenLinks vraagt minister de Boer de NS geen toestemming te geven de prijs van de treinkaartjes te verhogen nu niet langer wordt voldaan aan de kwaliteitseisen. Ook verzoekt GroenLinks de minister de NS niet op te zadelen met een verhoging van de heffing voor het gebruik van het spoornet. De fractie heeft voor de begroting van Verkeer en Waterstaat een amendement ingediend om deze heffingsverhoging ongedaan te maken.

Wijnand Duyvendak


- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -