---

Kamervragen en antwoorden
---

Antwoorden op vragen van de Kamerleden Timmermans en Albayrak over het JSF-project

30-10-2002

In de bijlage bied ik u mede namens de minister van Economische Zaken de antwoorden aan op de vragen van de Kamerleden Timmermans en Albayrak over het JSF-project (uw kenmerk 2020300540).

DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE

1 Is de Amerikaanse luchtmacht definitief van plan minder geld te steken in de ontwikkeling van de JSF dan de VS tot nu toe hebben aangegeven? 1) Zo ja, welke omvang heeft deze korting op het SDD-budget en over welke jaren zal er worden gekort?

2 Leiden de plannen tot een vertraging van een aantal jaren van de SDD-fase van het project? Zo ja, waaruit bestaat die vertraging en wanneer is dan naar verwachting de JSF operationeel?

3 Wat betekent een eventuele vertraging voor de planning van de Koninklijke Luchtmacht? Wat zijn de financiële gevolgen voor Defensie? Bent u van plan extra geld uit te trekken om de Amerikaanse korting te compenseren? Welke invloed denkt u uit te kunnen oefenen op de Amerikaanse plannen om negatieve gevolgen voor Nederland te voorkomen of te beperken?

4 Wat zijn de gevolgen voor de begroting van het ministerie van Economische Zaken?

5 Wat zijn de gevolgen voor het Nederlandse bedrijfsleven? Hoe komt de zogenaamde business case eruit te zien als er minder geld is voor ontwikkeling en als er vertragingen gaan optreden? Wie draait er op voor eventuele financiële tekorten ten opzichte van eerdere berekeningen?

Het bericht uit de DefenseNews waaraan vraag 1 refereert, maakt melding van voornemens van de Amerikaanse luchtmacht die nog het gehele plan- en begrotingsproces van de Amerikaanse overheid moeten doorlopen. Gedurende deze jaarlijkse cyclus worden diverse voorstellen gewogen en geëvalueerd voordat ze wel of niet worden geaccepteerd (zie ook mijn antwoorden van 21 september op schriftelijke Kamervragen over Amerikaanse bezuinigingen op het JSF-programma, uw kenmerk 2010212710). Dat hierover het laatste woord nog niet is gezegd, blijkt ook uit een bericht dat is getiteld DoD Balks At Air Force JSF Cuts en dat enkele dagen later (30 sept. jl.) in hetzelfde blad DefenseNews stond. Volgens dit artikel hebben de voornemens van de Amerikaanse luchtmacht op Capitol Hill en het Pentagon een minor firestorm ontketend en heeft de Under Secretary of Defense for Acquisition, Technology and Logistics, de heer E.C. Aldridge, de Amerikaanse luchtmacht op 25 september 2002 opdracht gegeven met een nieuw plan te komen. Het desbetreffende artikel meldt verder dat de USAF is drawing up new budget options to fully fund their work on the multinational F-35 JSF.

Pas in februari 2003 zullen de contouren van de Amerikaanse besluitvorming inzake de defensiebegroting zichtbaar worden. De Nederlandse regering speculeert niet over hieraan voorafgaande voornemens. Wel volgt zij het besluitvormingsproces vanzelfsprekend nauwgezet.

6 Hoe betrouwbaar vindt u de Amerikanen als partners in dit project, nu er zo spoedig na de ondertekening van het Memorandum of Understanding (MoU) al wordt afgeweken van de afspraken en Nederland wordt geconfronteerd met de eerste tegenvallers?

Er wordt niet afgeweken van de afspraken. Er is geen reden te twijfelen aan de betrouwbaarheid van de Verenigde Staten als partner in het JSF-project (zie ook mijn antwoorden van 21 september).

7 Geeft dit alles u aanleiding de Nederlandse deelname aan het project te heroverwegen?

Nee.

Nieuws Ministerie van Defensie