Gemeente Hilversum

Beschermd dorpsgezicht?

Beschermd dorpsgezicht. Dat kan de status worden van het Noordwestelijk Villagebied. Burgemeester en wethouders stellen de gemeenteraad voor om positief te reageren op het verzoek van de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen om dit deel van Hilversum deze beschermde status te verschaffen. Het gaat om het gebied dat grofweg wordt begrensd door de Oude Haven, Spanderswoud en het Media Park.

Volgens de wethouder Monumenten, mevrouw Karen Heerschop, realiseren veel Hilversummers zich niet in wat voor een mooie gemeente zij wonen. Naar haar mening is het Noordwestelijk Villagebied zon buurt waar je dat heel goed voelt.

Met onder meer zijn monumenten, parken en landgoederen en heeft het Noordwestelijk Villagebied grote kwaliteiten. Beschermd dorpsgezicht verschaft de gemeente de instrumenten om deze cultuurhistorische waarden te bewaren. En dat is hard nodig, want die waarden worden bedreigd door allerlei bouwplannen van nieuwe villas en kantoren.

Ook de Rijksdienst voor Monumentenzorg is van mening dat de huidige bestemmingsplannen onvoldoende beschermingsmogelijken bieden. Daarom bereidt de gemeente een nieuw bestemmingsplan voor het gebied voor.

Datum bericht: 30 oktober 2002