FNV

Sport blijft amateuristische sector

Sportverenigingen nemen hun taak als werkgever niet serieus. Personeelsbeleid wordt nauwelijks gevoerd terwijl de eisen waaraan werknemers moeten voldoen steeds hoger worden. Dit blijkt uit een vandaag gepresenteerd onderzoek in opdracht van FNV Sport en WOS naar de arbeidsverhoudingen in de sport.

De sportsector kent ruim 60.000 werknemers. Hiervan werken 5.300 mensen fulltime en 7.000 heeft een grote deeltijdbaan. De overige 50.000 mensen hebben een kleine deeltijdbaan. Zij zijn in dienst van een lokale sportvereniging. Naast betaald banen zijn er in de sport veel vrijwilligers actief.

Uit het onderzoek blijkt dat sportverenigingen wel werkgever zijn maar het werkgeverschap als zodanig slecht uitvoeren. Doorbetaling bij ziekte is meer uitzondering dan regel. Pensioenregelingen en vakantierechten zijn niet bekend.

Ondanks de grote betrokkenheid van de verenigingen bij haar werknemers is er van enig personeelsbeleid geen sprake. Een zakelijke en professionele verhouding tussen werkgever en werknemer ontbreekt.

De sportwereld maakt een sterk verkokerde indruk. De onderzoekers, Kees Korevaar en Nicole van Dartel, constateren dat zowel sportbonden als gemeentes voldoende kennis in huis hebben om sportverenigingen te ondersteunen in hun rol van werkgever maar dat deze niet van de grond komt.

Het onderzoek is verricht door de IVA Tilburg. Het eerste exemplaar wordt vandaag om 13.00 uur op het Nationaal Sport Centrum Papendal overhandigd aan de heer Blankert, voorzitter van NOC NSF.

Voor nadere inlichtingen:
FNV Sport, Ton Friederichs, telefoon 0182- 54 68 62 WOS, Rene van den Burg, telefoon 026 - 48 34 450 IVA Tilburg, Kees Korevaar, telefoon 013 - 46 68 500

30 okt 02 13:00