Fontys


woensdag 30 oktober 2002
Fontysopleiding Technische Natuurkunde gevisiteerd

Opleiding Technische Natuurkunde in Eindhoven krijgt prima rapport Op 25 van de 26 beoordeelde onderdelen scoort de opleiding Technische Natuurkunde van Fontys Hogeschool Toegepaste Natuurwetenschappen voldoende of goed. Dat blijkt uit het gisteren in opdracht van de hbo-raad gepubliceerde rapport dat alle opleidingen Technische Natuurkunde in Nederland beoordeelt. Het bestuur van Fontys Hogescholen is tevreden over zon mooie score.

25 beoordeelde onderdelen scoren voldoende tot goed Op 25 van de 26 beoordeelde onderdelen, scoort de opleiding voldoende of goed. In haar algemene beschouwing stelt de visitatiecommissie: Uit het overzicht van de scores op de kwaliteitsaspecten blijkt dat de opleiding het lopende onderwijsprogramma naar behoren uitvoert. De opleiding combineert dit met een voortdurende ontwikkeling van het onderwijs. Wel moet de opleiding haar rendement verbeteren, dit onderdeel vindt de commissie nog onvoldoende.

Groot in kleinschaligheid
De opleiding Technische Natuurkunde is een duidelijk voorbeeld van de ambitie van Fontys Hogescholen om groot te zijn in kleinschaligheid. De visitatiecommissie stelt: De opleiding Technische Natuurkunde is kleinschalig en informeel, maar werkt duidelijk in een grootschalig verband. Daarvan kan de opleiding de vruchten plukken in de vorm van richtinggevende (hogeschoolbrede) beleidsdocumenten en (onderwijskundige) ondersteuning. Er is een sturend management dat veel zaken voortvarend oppakt.

Onderwijsvernieuwing en aansluiting vooropleidingen De opleiding heeft gericht gewerkt aan het ontwikkelen van probleem gestuurd onderwijs en projectonderwijs vanuit een duidelijke visie op beroepsonderwijs. De doorgevoerde vernieuwing laat zien dat docenten met enthousiasme gezamenlijk werken aan continue verbetering van het onderwijs, dat onder andere mogelijk gemaakt wordt door een open sfeer binnen de opleiding. De commissie is met name positief over de aansluiting van Technische Natuurkunde op de vooropleiding van de instromende studenten. Zij kunnen een dag meelopen met een onderwijsgroep, deelnemen aan projectmiddagen en havisten kunnen in de zomervakantie een opstapcursus volgen. Daarnaast wisselt de opleiding docenten uit met scholen voor voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs en heeft zij regelmatig contact over overstaptrajecten met de Technische Universiteit Eindhoven.

Goede stages en voorzieningen
De commissie vindt de stages goed georganiseerd en de gang van zaken staat goed beschreven in de stagebrochure. Ook studenten oordelen positief over de stagebegeleiding. Bovendien is de commissie zeer te spreken over de systematische wijze waarop de stages beoordeeld worden. De opleiding heeft volgens de visitatiecommissie ook goede faciliteiten en beschikt over apparatuur van goede kwaliteit. De praktijkruimten zijn ruim opgezet en overzichtelijk ingericht. Ook de ruimtes voor zelfstudie zijn ruim voorzien van pcs. De commissie vindt dat de praktijkruimten een wervende uitstraling hebben.

Prima rapport
Frans van Rijswijk, lid van het bestuur van Fontys Hogescholen is zeer tevreden over dit goede rapport. Deze opleiding Technische Natuurkunde realiseert in een reeks van jaren een hoog opleidingsniveau. Het geeft voldoening dat ook een externe visitatiecommissie dat constateert.