Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1

Postbus 90151

5200 MC 's-Hertogenbosch

Telefoon (073) 681 28 12

Fax (073) 614 11 15

info@brabant.nl

www.brabant.nl

Bank ING 67.45.60.043

Postbank 1070176

Persbericht





Adviescommissie voor bouwplannen toeristische- en recreatieve bedrijven


Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant hebben de adviescommissie toerisme en recreatie ingesteld. Deze commissie gaat plannen toetsen voor uitbreidingen van bestaande toeristisch-recreatieve bedrijven en bouwplannen op nieuwe locaties. Het gaat hierbij om locaties die liggen in de groene hoofdstructuur en in de landschapszone van de agrarische hoofdstructuur van Brabant. Een advies van de commissie is voor Gedeputeerde Staten een extra bouwsteen bij hun integrale beoordeling van een ruimtelijk plan. Ook zal de commissie gemeenten op eigen verzoek adviseren over bouwplannen.


De groene hoofdstructuur van Brabant is een samenhangend netwerk van alle natuur- en bosgebieden, landbouwgebieden en andere gebieden met bijzondere natuurwaarden, en alle landbouwgebieden die bijzondere potenties hebben voor de ontwikkeling van natuurwaarden. De agrarische hoofdstructuur omvat het gebied buiten de groene hoofdstructuur en de bebouwde kernen en de infrastructuur. Deze hoofdstructuur is weer onderverdeeld in twee hoofdzones, de landschaps- en de landbouwzone.


Adviescommissie met deskundigen

In januari 2002 hebben de Brabantse Milieu Federatie, het Platform Brabants Toeristisch Bedrijfsleven, de Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie en de Provincie het Afsprakenkader Toerisme en Recreatie vastgesteld. De afspraken hebben te maken met de ruimtelijke aspecten van het toerisme en recreatiebeleid in Brabant en zijn betrokken bij het opstellen van het nieuwe streekplan. Daarin is opgenomen dat er een onafhankelijke adviescommissie toerisme en recreatie komt met zowel deskundigen op het terrein van toerisme en recreatie, als deskundigen op het terrein van natuur en landschap.
De gemeenten in Brabant kunnen bedrijfsplannen van toeristisch-recreatieve bedrijven rechtstreeks laten toetsen door de adviescommissie. Het bespoedigt de besluitvorming over ruimtelijke plannen als gemeenten de adviescommissie in een zo vroeg mogelijk stadium raadplegen. Binnenkort worden de voorzitter, de leden en de secretaris van de adviescommissie benoemd en kan de adviescommissie van start gaan.