Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Nieuw onderzoek naar geldzorgen ziekenhuizen

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaat nader onderzoeken of er ziekenhuizen zijn waar de kwaliteit van zorg in het geding komt door financiële problemen.

Minister De Geus schrijft dit vandaag aan de Tweede Kamer. Het nieuwe onderzoek moet begin januari 2003 af zijn.

In zijn brief haalt De Geus aan dat er zich dit jaar slechts twee van de ruim honderd ziekenhuizen hebben gemeld bij het CTG met financiële problemen. Dit beperkte beroep op het CTG wijst niet op breed spelende problemen, concludeert de minister.

Eerder deze week bracht de IGZ de resultaten van een bliksemonderzoek naar buiten. Bijna de helft van de 90 ondervraagde ziekenhuizen gaf hierin aan dat de toegankelijkheid van de zorg gevaar loopt als gevolg van financiële problemen. De Geus betwijfelt deze uitkomsten.

Kortschrift IGZ over financiële situatie en kwaliteit in ziekenhuizen 1. Kortschrift IGZ over financiële situatie en kwaliteit in ziekenhuizen

De Voorzitter van de Tweede
Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

CZ/IZ-2329126
30 oktober 2002
In uw schrijven dd. 29 oktober legt u mij de vraag voor of ik in staat ben hedenochtend voor tien uur een antwoord te geven op de gestelde vragen. Zoals in het ordedebat al is geconcludeerd gaat het om een uitgedijde hoeveelheid vragen. Van mijn zijde wil ik daaraan toevoegen dat de vragen dermate ingewikkeld zijn dat een goede beantwoording een diepere analyse van de IGZ vergt en derhalve ook meer tijd. Ik heb de Inspectie inmiddels verzocht om op basis van een scherpere vraagstelling een nadere analyse te maken van de ziekenhuizen waar mogelijk problemen spelen. De IGZ heeft gemeld mij daarover uiterlijk 1 januari te kunnen informeren. Daarvan uitgaande kan ik u uiterlijk 1 februari mijn standpunt op de rapportage doen toekomen na overleg met CTG en CSZ. In dat standpunt zal ik ingaan op de overige vragen die in uw schrijven aan de orde zijn. Voor de volledigheid wil ik u overigens melden dat er zich dit jaar twee (van de ruim honderd) ziekenhuizen bij het CTG hebben gemeld met financiële problemen. Dit beperkte beroep op het CTG wijst niet op breed spelende problemen. Dit spoort met de constatering in het jaarverslag 2001 van het College Sanering "dat het aantal instellingen in ernstige financiële problemen zeer bescheiden is ten opzichte van het totale aantal ziekenhuisvoorzieningen". De Minister van Volksgezondheid,
Welzijn en Sport,
mr. A.J. de Geus