Gemeente Axel

zeeuws vlaanderen

Beveiligingen voor visueel gehandicapten aangelegd

OPENING AANGEPASTE OVERSTEEKPLAATS

Op woensdag 16 oktober jl. namen burgemeester Mulder en mevrouw Meeusen-de Jonge met enig vertoon de voetgangersoversteekplaats aan de Zuidsingel tussen de Burchtlaan en het Hofplein in gebruik. De (blinde) inwoonster van Axel had het gemeentebestuur begin dit jaar verzocht om aanpassing van enkele verkeerssituaties voor visueel gehandicapten.
De ingebruikname stond oorspronkelijk gepland op dinsdag 15 oktober, de Dag van de Witte Stok, maar is vanwege de uitvaart van Prins Claus een dag uitgesteld.

Naar aanleiding van het verzoek van mevrouw Meeusen heeft de gemeenteraad van Axel in februari toegezegd te kijken of het mogelijk is om voorzieningen aan te brengen voor blinden en slechtzienden. Volgens mevrouw Meeusen is een wandeling door Axel erg moeilijk door allerlei obstakels en hindernissen.
Zij heeft aangegeven dat ze graag door het wandelgebied Smitsschore wil lopen (zeker als ze in de toekomst een geleidehond krijgt), doch dat dit gebied voor haar niet te bereiken is.

Met name de oversteken bij de rotondes Buthdijk/Rooseveltlaan en Kanaalkade/ Kinderdijk leveren problemen op.
Op haar verzoek om de oversteekplaatsen te verbeteren, is door de afdeling Civieltechniek en Openbare Werken een ontwerp gemaakt, dat is besproken met mevrouw Meeusen en de landelijke stichting voor slechtzienden en blinden Visio.
Uit het gesprek is naar voren gekomen dat er nog meer knelpunten op de wandelroute aanwezig waren.

Meerdere aanpassingen
Daarop is besloten om de wandelroute gezamenlijk te lopen en te kijken of er alternatieven zijn voor de oversteken bij de rotondes en of er nog meer aanpassingen noodzakelijk zijn dan in het plan waren opgenomen.
Op 13 juni is de route aan een nadere inspectie onderworpen en is gebleken dat er inderdaad nog meer knelpunten aanwezig waren. Met name de bestrating van de Justaasweg en een gedeelte van het voetpad aan de Kinderdijk leverden problemen op. Ook bleken de geplande oversteekplaatsen bij de rotondes Kinderdijk en Buthdijk geen geschikte plaatsen zijn om over te steken.

Aan de hand van deze bevindingen is het plan aangepast en uitgevoerd. De locaties van de oversteekplaatsen bij de rotondes zijn komen te vervallen en zijn ca. 100 meter vanaf de rotondes verplaatst op de Zuidsingel zelf.
Ter plaatse zijn geleidetegels, stoptegels en wegmarkering aangebracht.
Op de Kinderdijk zijn over een lengte van ca. 100 meter trottoirtegels vervangen door geleidetegels.
Tevens zijn in de Justaasweg ca. 110 m² zgn. kinderkopjes vervangen door een puinfundering met dubbele slijtlaag.
Voor het centrum van Axel worden momenteel ook plannen gemaakt om de situatie voor blinden en slechtzienden te verbeteren.