Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Amersfoort, 30 oktober 2002

Nieuw:

viskatten en 's werelds kleinste zebra's

in Dierenpark Amersfoort

Dit najaar verwelkomde Dierenpark Amersfoort twee nieuwe diersoorten in haar collectie. Zes van 's werelds kleinste zebra's maken sinds oktober deel uit van het themagebied 'Savanne' en in het voormalige verblijf van de servals hebben drie viskatten hun intrek genomen.

Kleinste zebrasoort ter wereld

De Grant-zebra's zijn begin oktober per paardentrailer gearriveerd vanuit Burgers' Zoo. Bij aankomst in Amersfoort zijn de dieren direct naar de stallen van de Savanne gebracht. Daar hebben ze in alle rust kunnen wennen aan de nieuwe omgeving. Na ruim een week zijn de zebra's voorgesteld aan de andere bewoners van de Savanne. Eerst deden de parelhoenders en de kroonkraanvogels hun intrede en een dag later kwamen de Watoessie-runderen nieuwsgierig kijken. Als laatste werden de giraffen en de algazellen aan de zebra's geïntroduceerd. Terwijl de giraffen met lange nekken naar de zebra's keken, voegden de algazellen zich meteen bij het nieuwe zwart-wit gestreepte gezelschap.

Savanne

De nieuwe kudde Grant-zebra's bestaat uit een hengst, vier merries en een veulen.

De kleinste zebrasoort ter wereld is een logische keuze ter aanvulling van de Savanne. Grant-zebra's bevolken in het wild dezelfde gebieden als de dieren die ook op de Savanne van Dierenpark Amersfoort te vinden zijn.

Viskatten

Een paar dagen na de komst van de Grant-zebra's arriveerden ook drie viskatten. Deze kleine katten komen uit Diergaarde Blijdorp in Rotterdam en zijn gehuisvest in het voormalige verblijf van de servals. Na het overlijden van de laatste serval van Dierenpark Amersfoort, is ruimte ontstaan voor een bedreigde diersoort. Dit in het kader van het European Studbook Program (ESB) voor de viskat. De drie broers worden tijdelijk ondergebracht in Dierenpark Amersfoort, totdat er een definitieve plek is gevonden voor ze.

Beste zwemmer

De viskat leeft langs rivieren, beken en mangrovebossen aan de kust van India, Sri Lanka en Zuidoost Azië. Het dier is de beste zwemmer onder alle katachtigen. Tijdens de jacht tikt de viskat zachtjes met zijn pootjes op het water. Hierdoor ontstaan cirkels in het water alsof er een insect op het water is geland. Met zijn lange klauwen schept de hij vervolgens de nieuwsgierige vis uit het water. Soms duikt de viskat ook het water in om onder water een vis met zijn bek te grijpen.

Dierenpark Amersfoort
Barchman Wuytierslaan 224
Postbus 1075
3800 BB Amersfoort
tel (033) 4227100
fax (033) 4227101