Diergaarde Blijdorp


Twee jonge toco toekans

Twee jonge toco toekans hebben de plaats ingenomen van de Cubaanse Amazonepapegaaien in het Caraïbische gedeelte van het Oceanium. De Amazonepapegaaien zijn verhuisd naar de Victoriaserre, omdat zij nogal sloopzuchtig ingesteld zijn en voortdurend de muren en de beplanting van hun verblijf kapot maakten. Een van de twee toekans is in Blijdorp uit het ei gekropen en de andere is elders gekweekt. Beide zijn in Blijdorp met de hand grootgebracht.

Er zijn niet veel dierentuinen die er in slagen om regelmatig met toco toekans te fokken. Volgens ISIS, de internationale databank die diergegevens van dierentuinen over de hele wereld verzameld, is Blijdorp de enige dierentuin die de laatste 12 maanden een jong gefokt heeft (Er staan ongeveer vijftig toco toekans bij ISIS geregistreerd). Blijdorp heeft één volwassen fokstelletje dat in de Victoria Serre is gehuisvest. Het vrouwtje heeft dit jaar een behoorlijk aantal eieren gelegd waarvan een groot deel onbevrucht bleek. Ook heeft ze een legsel vernield. Uit voorzorg is een ei vlak voor het uitkomen onder de moeder weggehaald met de bedoeling dit jong met de hand groot te brengen. En dat is uiteindelijk gelukt!

De twee jonge toekans hebben al behoorlijk imposante gele snavels, net als de volwassen dieren. Het geslacht is nog niet bekend. Ze zijn te bewonderen in een nieuw ingericht verblijf tegenover het Caraibisch café in het Oceanium. De jonge dieren hebben het erg naar hun zin en zijn ontzettend nieuwsgierig. Ze proberen met allerlei trekproeven uit hoe sterk de beplanting is. De botanische afdeling en de verzorgers hebben echt hun best gedaan om het verblijf zo mooi en goed mogelijk in te richten. Zo is de vijver aangepast tot een klein drinkpoeltje compleet met watervalletje (binnenkort in werking) en een opvallende plaats is ingeruimd voor een flinke tak met bromelia's. Deze oerwoudplanten verzamelen water in hun bladerkrans dat door diverse vogels als drinkwater wordt benut. Ook de toekans in Blijdorp maken gebruik van deze natuurlijk 'waterkom'.

Jonge blonde roggen en babysepia's

In het publiekslaboratorium van het Oceanium zijn regelmatig nieuwe kweekresultaten te zien. Vaak betreft het miniatuuruitgaven van volwassen zeevissoorten die in de grote aquaria rondzwemmen. Sinds kort zijn er ca. acht mini blonde roggen en dertien sepia's (zeekatten) te bewonderen, die onlangs uit het ei zijn gekomen.

De roggeneieren zijn afkomstig uit een aquarium langs de kust van Bretagne, waar ze uit zee zijn verzameld. De roggetjes hebben een lichtgevlekte bovenkant en zijn van onderen wit. Ze zijn nu nog slechts enkele centimeters, maar kunnen ruim één meter twintig lang worden. Meestal bevinden ze zich op de bodem van de bak, waar ze zich ingraven in het zand. In het Noordzeegedeelte van het Oceanium zijn een aantal volwassen roggensoorten te zien, zoals stekelroggen en pijlstaartroggen. In het warme water van het Caraïbische mangrovegedeelte zijn de opvallende koeneusroggen en Amerikaanse pijlstaartroggen gehuisvest.

De eieren waaruit de sepia's zijn geboren, heeft Blijdorp ontvangen uit het zeemuseum in Scheveningen, die ze in de Oosterschelde heeft verzameld. In de zomer zetten de sepia hun eieren af in de Oosterschelde en in het najaar komen deze uit. In Blijdorp zijn ongeveer dertien minuscule sepia's uit het ei gekomen.
In het publiekslaboratorium zijn verder nog giftige vuurwormen, (mini)zeepaardjes en bruine grondhaaitjes te zien. Het publiekslaboratorium biedt een kijkje in de keuken van het professionele marien laboratorium, waar het publiek niet kan komen. Het publiekslab is in principe dagelijks geopend van 12 tot 14 uur, maar de precieze tijden staan aangegeven op een bord bij de ingang.

hoogzwangere neushoorn en gorilla

Zowel pantserneushoorn Namaste als gorillavrouwtje Tamani zijn hoogzwanger. Aan hun dikke buiken is dit al goed te zien. Met spanning wordt in Blijdorp uitgekeken naar het moment van bevallen. Naar verwachting zullen de bevallingen plaatsvinden tussen nu en de komende paar weken. De draagtijd van een gorilla is ongeveer acht en een halve maand en van een neushoorn ca. zestien maanden. Voor Tamani is dit haar eerste jong. Namaste heeft eerder twee jongen gezond en wel op de wereld gezet. Op dit moment wordt gewerkt aan de installatie van een webcam, zodat de bevalling èn de eerste stapjes mogelijk op de Internetsite van Blijdorp zijn te volgen