Gemeente Heeze-Leende


Adoptie oorlogsmonument

Een aantal leerlingen van de afdeling Individuele Vorming en Arbeidsvoorbereiding (IVA) van onderwijscentrum De Berkenschutse heeft afgelopen zomer een oorlogsmonument te Sterksel geadopteerd.

Het monument is gelegen aan de Vlaamseweg tegen het natuurgebied Lange Bleek.

De adoptie houdt in dat de afdeling de volgende werkzaamheden op zich neemt: het grint schoonhouden van onkruid, de grondplaat schoonhouden, het witten van de betonnen console, het beitsen van de bielsen, het zwart lakken van de kruizen, het vervangen van zomergoed en het planten van een aantal vaste planten. Ongeveer tien leerlingen houden zich bezig met het onderhouden van het monument. Eens in de zes weken bezoekt een deel van deze tien leerlingen het monument om de werkzaamheden te verrichten. Op bijgaande foto knielen Marijn de Greef en Petra Jacobs en staand Timon Kemps, Susan van Dalen en Daniëlle Jansen.

De gemeente heeft inmiddels een bordje bij het monument geplaatst met de tekst: Dit monument is geadopteerd door de IVA-afdeling van onderwijscentrum De Berkenschutse. Het bord is door de gemeente aangeboden aan de afdeling om haar waardering uit te spreken.

In principe zijn er voor de gemeente geen kosten verbonden aan de adoptie van het monument. De afdeling IVA heeft een eigen groenkas van waaruit de plantjes geplaatst kunnen worden. Ook is binnen de afdeling IVA geld beschikbaar om verf en onderhoudsmaterialen aan te schaffen.