Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1

Postbus 90151

5200 MC 's-Hertogenbosch

Telefoon (073) 681 28 12

Fax (073) 614 11 15

info@brabant.nl

www.brabant.nl

Bank ING 67.45.60.043

Postbank 1070176

Persbericht

GS sturen brief aan tweede kamer over ambulances


Brabant heeft tekort van 6,4 miljoen





GS verzoeken het Rijk om het landelijk spreidingsplan voor ambulances met spoed af te ronden. Zij doen dit door een brief aan de Tweede Kamer. Samen met de Regionale Ambulance Voorziening Noord-Brabant reageert de provincie op het voorgenomen landelijk spreidingsplan. GS willen de meest optimale variant waarvoor een extra investering van ¤ 6,4 miljoen nodig is. Het regionale spreidingsplan wat eerder door de provincie is opgesteld dient daarvoor als voorbeeld.


Het ministerie van Volksgezondheid heeft op 12 september jl. het conceptplan ter reactie voorgelegd aan de Regionale Ambulance Voorzieningen. Ondanks de wettelijke verantwoordelijkheid die provincies nog steeds dragen ten aanzien van de spreiding van ambulances is hen het plan niet voorgelegd.


Samen met de Regionale Voorzieningen Ambulancevervoer Brabant zijn GS van mening dat tenminste 95% van de bevolking binnen 15 minuten na melding een ambulance voor de deur moet krijgen. Door naar 95% spreiding te streven is het mogelijk om in dichter bevolkte gebieden binnen tien minuten deze service te bieden. Dit is vanuit medisch oogpunt wenselijk.
Daarom hebben Ged. Staten aan de opstellers van het voorlopig landelijk spreidingsplan laten weten hoe in Brabant de standplaatsen het beste kunnen worden gespreid en alle wenselijke standplaatsen nog maar eens met name genoemd.


En verder dringen GS erop aan om binnenkort ook naar buiten te komen met het zogenoemde landelijk beschikbaarheidsplan waarin moet worden aangegeven hoeveel ambulances er bij de standplaatsen komen en gedurende welke dagdelen; want met alleen een nieuw spreidngsplan kan de kwaliteitsslag niet worden gemaakt, aldus GS van Brabant.


Tot slot wijzen GS wijzen erop dat met inzet van eigen middelen de hoogste nood is gelenigd voor de ambulancezorg in Brabant maar dat de verantwoordelijkheid nog steeds bij het Rijk ligt. Een snelle invoering van een landelijk spreidingsplan is geboden zodat ook snel kan worden begonnen met terugbetaling van de aan de RAV-en verstrekte voorschotten.