Socialistische Partij

Financiele Beschouwingen 2002

30-10-2002 * Tijdens de financiele beschouwingen op 29 oktober 2002 vroeg de SP fractie bij monde van Agnes Kant, aandacht voor de Euroflatie, de zin en - vooral - onzin van loonmatiging, het spaarloon, de belastingontduiking en de (on)afhankelijkheid van accountants. Over dat laatste deed Agnes Kant een concreet voorstel. Lees hieronder haar volledige tekst.

Agnes Kant "De SP-fractie moet zich neerleggen bij de beslissing van de meerderheid van de Tweede Kamer. Zij blijft echter van mening dat het gewoon behandelen van begrotingen, en dus ook het onderliggende kabinetsbeleid, als ware het kabinet niet gevallen een minachting is van de kiezer. Wij doen het toch. Aldus is besloten.

Het begrotingsbeleid van het kabinet maakt volgens mijn fractie de crisis erger. Diverse economen hebben daar de afgelopen maanden ook op gewezen. Mijn fractie zou een andere keuze hebben gemaakt. Zij wil koersen op een structureel begrotingsevenwicht in 2006 en wil het economisch herstel niet in de kiem smoren.

Als het goed gaat met de economie, wordt er geroepen om loonmatiging omdat de economie anders oververhit raakt. Gaat het slecht met de economie, moeten de lonen ook worden gematigd omdat de werkloosheid anders oploopt. Het lijkt wel alsof in iedere situatie dezelfde oplossing wordt aangedragen. Het kabinet gaat er volgens mij aan voorbij dat het niet alleen gaat om loonkosten, maar ook om arbeidsproductiviteit. In een interessant artikel in Economisch Statistische Berichten werd vorige maand geïllustreerd hoe het kostenvoordeel van loonmatiging op lange termijn erodeert door een lagere groei van de arbeidsproductiviteit. Die lage groei hangt samen met de lage uitgaven voor research and development en voor onderwijs. Ik hoor graag een reactie op dit artikel.

In de miljoenennota staat dat de stijging van arbeidskosten in ons land de afgelopen jaren 10% hoger was dan die bij onze euroconcurrenten. Bij de algemene beschouwingen heeft de SP-fractie er al op gewezen dat de reële loonstijging bijna nul is. In het Belgische tijdschrift De Financieel-Economische Tijd werd vorige maand becijferd dat de reële stijging van arbeidskosten met 1,9% tot de laagste van Europa behoort. Op deze constatering en de tegenstelling met wat er in de miljoenennota staat, hoor ik graag een reactie. Samenvattend vind ik de nadruk van deze en ook voorgaande regeringen op loonkostenmatiging kortzichtig. Nederland moet zich richten op verhoging van de arbeidsproductiviteit, onder andere door te investeren in onderwijs in plaats van hiervoor te weinig geld uit te trekken.

Het demissionaire kabinet wilde het spaarloon afschaffen. Een deel van de fracties houdt vast aan het strategisch akkoord. Ik heb inmiddels begrepen dat de VVD-fractie -- die het nota bene zelf heeft ingebracht bij de formatie -- nu gaat voorstellen het niet af te schaffen.

Verkiezingskoorts kan toch wel iets aantasten. Ik ben heel benieuwd wat de VVD daar straks voor argumenten voor heeft. Blij ben ik wel dat het spaarloon wordt gered. Mijn fractie was nooit voor de afschaffing. Wij zijn ervoor om de spaarloonregeling te veranderen en er een betere regeling van te maken, eerlijker, met een vaste aftrek.

Het afschaffen van het groen beleggen en cultureel beleggen kost meer dan het oplevert. Waarom dan afschaffen, vraag ik mij af. Waarom wordt de fietsaftrek geschrapt maar de lease-auto gespaard, ook zo'n in onze ogen rare, niet goede beslissing.

Mijn partij pleit al jaren voor een Europese aanpak van de belastingontduiking op spaartegoeden. Het spijt mij zeer dat de Europese Unie het dreigement om sancties te nemen tegen Zwitserland onder druk van Luxemburg heeft ingetrokken. Het duurt helaas al jaren. Is de minister het met ons eens? Wat gaat hij er dan aan doen?

De euroflatie leeft nog steeds onder de bevolking. Iedereen heeft vast bij Ook dat nog zondagavond de actie De ziekte van Duisenberg gezien. Inmiddels heeft die actie maar liefst meer dan 50.000 reacties vanuit de Nederlandse bevolking opgeleverd, met meldingen van fikse prijsverhogingen. Ik vraag de minister nogmaals: waarom niet alsnog een prijzenstop? Wat vindt de minister van de suggestie om alle producten dubbel te gaan prijzen, namelijk in euro's en met de prijs in guldens van voor 1 januari, voor de invoering van de euro? Graag krijg ik een reactie op deze suggestie, waarmee de consumenten een eerlijker vergelijking van de prijzen kunnen maken en hun keuze kunnen bepalen.

Als financiële cijfers niet kloppen, legt dat de bijl aan de wortel van ons economische systeem. De grote boekhoudschandalen in de VS hebben het vertrouwen geschaad, maar ook in ons land is er reden genoeg voor nieuw beleid op dit punt. Ik denk aan de gang van zaken bij KPN-Quest en eerder bij KPN. Mijn fractie stelt daarom een plan voor voor een betere financiële controle. Een deel van het probleem is volgens mij de financiële afhankelijkheidsrelatie tussen de accountant en de onderneming. De accountant kan alleen werkelijk onafhankelijk worden als deze band wordt doorgesneden. Daarom hebben wij een zespuntenplan opgesteld, dat ik hier voorleg.


1. De aanwijzing of benoeming van een accountant gebeurt door de Autoriteit Financiële Markten voor de bijna 10.000 controleplichtige ondernemingen en instellingen. Elke vijf jaar wordt verplicht van accountant gewisseld.


2. Er komt een verbod op de combinatie van consultancy en accountancy, oftewel advies en controle worden gescheiden.


3. Er komt een verbod op de combinatie van controlerende en forensische accountantswerkzaamheden binnen de accountantskantoren.


4. De accountantstitel moet beschermd blijven, om beunhazerij te voorkomen.


5. Accountants moeten volledig juridisch aansprakelijk zijn bij verwijtbare fouten.


6. Er komt een verbod voor bestuurders om opties in hun eigen bedrijf te bezitten.

Uiteindelijk zijn het natuurlijk niet de accountants die de financiële schandalen veroorzaken. Zij worden nu vaak gebruikt als schaamlap. De directies zijn natuurlijk uiteindelijk verantwoordelijk. Opties voor bestuurders leiden tot een perverse stimulans om de aandelenkoersen op korte termijn tijdelijk of zelfs frauduleus op te stuwen. Je moet de kat niet op het spek binden. Mijn fractie wil daarom een einde maken aan de opties voor bestuurders in het eigen bedrijf. Een heel prettige bijkomstigheid is dat wij daarmee ook iets doen aan de schaamteloze verrijking en de graaicultuur aan de top.

Over de onafhankelijkheid van accountants ging Agnes Kant eerder op deze site in discussie met bezoekers. Deze discussie kunt u hier nalezen.