Partij van de Arbeid

Den Haag, 30 oktober 2002

Vragen van het lid Bussemaker (PvdA) aan de staatssecretaris van SZW (Rutte) over bezuinigingen op de WIW


1.


Waarom is in de brief aan gemeenten over de bezuinigingen op de WIW voor 2003 niet expliciet vermeld dat een en ander plaatsvindt onder voorwaarde van goedkeuring van de plannen door de Tweede Kamer? 1)


2.


Bent U zich ervan bewust dat dit tot extra onrust in gemeenten leidt, nu de beschikkingen voor 2003 al binnen zijn?


3.

Klopt het dat de bezuingingen op de WIW gemiddeld zo'n 33 procent van het totale budget bedragen?


4.

Moet uit dit budget ook de wettelijke verplichting gefinancierd worden om jongeren tot 23 jaar een werkgarantie te geven?


5.

Valt een andere conclusie te trekken dan dat gemeenten met veel jongeren zwaarder belast worden, omdat zij immers simpelweg moeten voldoen aan wettelijke bepalingen, waarop niet te bezuinigingen valt?


6.

Kunt U een overzicht geven van de verdeling van de WIW-landelijk en in diverse steden, uitgesplitst in WIW-uitkeringen aan mensen boven respectievelijk onder de 23 jaar? Kunt U in het bijzonder ingaan op gegevens van de vier grote steden en de G-26?


7.
Bent U het met ons eens dat gemeenten voor een onmogelijke opgave worden geplaatst als ze aan de ene kant aan wettelijke verplichtingen moeten voldoen, het instrumentarium om de uitstroom uit de bijstand te bevorderen wordt afgeknepen en ze tegelijkertijd 100 % verantwoordelijk worden gemaakt voor uitgaven van de bijstand?

Staatscourant van 4 oktober 2002