AutoRai

30-10-2002

BMW 760i / 760Li : nieuwe topmodellen vanaf februari 2003

Na de introductie van de revolutionair nieuwe BMW 7-serie in 2001 volgt na de jaarwisseling de 760i, het topmodel van de 7-serie.

n het interieur, dat op uiterst luxueuze wijze is afgewerkt met edele materialen, onderscheiden beide topmodellen van de BMW 7-serie zich al van de huidige modelvarianten. Ook van buiten is te zien dat deze 7-series de top van het modellenprogramma markeren: een decente V12 signatuur aan de voorschermen, een markante chroomomlijsting van de middengrille - de BMW nieren - een nieuw wieldesign en in hoogglans zwart lak uitgevoerde B-stijlen en buitenspiegelhuizen. Dat zijn de versierselen waarmee de twaalfcilinders zich onderscheiden van de zes- en achtcilinders.

De grootste verschillen zijn echter geheel aan het oog onttrokken, onder de motorkap. Daar bevindt zich de state of the art in motorenbouw. Het visitekaartje van de ingenieurs van BMW. Een innovatieve V12 waarbij voor verdere verhoging van vermogen en koppel voor het eerst de combinatie van BMW VALVETRONIC met directe benzine-inspuiting is gerealiseerd. En zoals van BMW mag worden verwacht kozen de ingenieurs voor de in elk opzicht optimale bouwwijze: twaalf cilinders in V-vorm met cilinderbanken onder een hoek van 60 graden. Dat doet recht aan de hooggespannen verwachtingen van een V12 van BMW. De cijfers onderstrepen dat: vermogen 445 pk / 327 kW en een sterk tot de verbeelding sprekend koppel van maar liefst 600 Nm ? Dat zegt voldoende over de rijprestaties. De verbluffend lage verbruikscijfers en dito emissiewaarden documenteren de competentie van de ingenieurs van BMW. Een zestraps automaat, die debuteerde in de eerste nieuwe 7-serie modellen, zorgt voor even fijngevoelige als efficiënte overbrenging van de kracht op de achterwielen.

Kenmerkend voor de nieuwe BMW 760i / 760Li modellen is de unieke synthese van rijdynamiek en rijcomfort op het hoogste niveau. Eigenschappen waarover de huidige modellen ook al in ruime maten beschikken. Tot de standaarduitvoering van de nieuwe twaalfcilinders behoort het Executive pakket van de V8 met daarbij de high tech onderstel-regelsystemen 'Electronic Demper Control' (EDC-K) en 'Dynamic Drive', het systeem dat de kantelneiging van de carrosserie in bochten verregaand beperkt en de achterasniveauregeling met luchtvering. Daarbij beschikken de V12 modellen over gelaagd glas in de zijruiten en achterruit, elektrisch te openen en te sluiten kofferdeksel, bandenspanningcontrolesysteem, TV en autotelefoon. De 760Li is bovendien standaard uitgerust met elektrisch verstelbare stoelen achterin met bediening van de rechter voorstoel en de stoelbekleding is uitgevoerd in Nasca volleder.

De nieuwe 7-serie overtreft nu reeds de verkoopaantallen van zijn voorganger in het jaar na introductie. De consumentenprijzen voor de Nederlandse markt inclusief BTW en BPM zijn vastgesteld op 158.300,- voor de 760i respectievelijk 165.600,- voor de BMW 760Li.