Actueel

Deels voorwaardelijke geldboete voor nalatige akkerbouwer
Bron: Rechtbank Assen

Datum actualiteit: 30-10-2002

De rechtbank Assen heeft bij vonnis van 30 oktober 2002 een 54-jarige akkerbouwer uit Zuidlaarderveen veroordeeld tot een geldboete van ¤ 6000,--, waarvan ¤ 3500,-- voorwaardelijk.

De rechtbank acht bewezen dat de man op 21 oktober 2001 nabij Oud Annerveen heeft nagelaten de modder te verwijderen die landbouwvoertuigen bij het in zijn opdracht afvoeren van geoogste maïs op de rijweg hadden achtergelaten. Een automobiliste is op het glad geworden wegdek geslipt en in een sloot terecht gekomen. Zij is daardoor overleden.

De rechtbank hanteert als norm dat de weg moet worden teruggebracht in de staat waarin deze verkeerde vóór de aanvang van de werkzaamheden. De weersomstandigheden doen daaraan niets af. Verdachte treft het verwijt dat de weg niet voldoende is gereinigd. Hierdoor lag nog een laag modder op het wegdek, waardoor dit glad is geworden. Verdachte had daarom waarschuwingsborden voor slipgevaar moeten plaatsen, aldus de rechtbank.

Een beroep op gebrekkig onderhoud van de wegbermen waardoor bestuurders veel meer gevaar liepen is door de rechtbank gepasseerd met de overweging dat medeschuld bij een ander de schuld van verdachte niet opheft.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AE9497

Zie het origineel http://www.rechtspraak.nl/act...ct_id=9466&i=&ti= http://www.rechtspraak.nl/act..._id=9466&i=8&ti=3 . Zie het origineel http://www.rechtspraak.nl/act...ct_id=9466&i=&ti= .