Nieuwsbericht

woensdag, 30 oktober 2002, 15.45 uur

NOORD-KENNEMERLAND

Motorrijder moet rijbewijs en motor in leveren
Castricum, dinsdag 29 oktober 2002.
Dinsdagmiddag moest de bestuurder van een motor, een 36-jarige man uit Beverwijk zijn motor en rijbewijs in leveren. Kort daarvoor zagen surveillerende agenten de man rijden over de Kleibroek. Zij zagen dat de motor geen kentekenplaat voerde. De agenten wilden de bestuurder staande houden maar deze reageerde niet op het gegeven stopteken. Tijdens een korte achtervolging, werden dermate hoge snelheden bereikte dat het niet mogelijk was de man te volgen. Op de Van Oldebarneveldtweg en de Zeeweg werd een snelheid geklokt van 140 km/u waar een maximumsnelheid geldt van 60 km/u. Uiteindelijk kon de bestuurder worden aangehouden op de Zeeweg. De motor werd in beslag genomen. Het voertuig zal technisch worden onderzocht. Het rijbewijs van de bestuurder werd ingevorderd. Tegen hem zal tevens proces-verbaal worden opgemaakt in verband met de verschillende door hem gepleegde overtredingen.

Diefstal auto
Heiloo, dinsdag 29 oktober 2002.
Dinsdagmiddag werd een personenauto ontvreemd vanaf het parkeerterrein bij het winkelcentrum 't Loo aan de Schoollaan. De gestolen auto is van het merk Saab, type 900 2.01 coupé. De auto is rood van kleur en voorzien van het kenteken RS-XR-03

Computer gestolen uit woning
Heiloo, dinsdag 29 oktober 2002.
Dinsdag tussen 09.45 en 17.45 uur werd ingebroken in een woning aan de Slootenslaan. Men kwam in het huis door het vernielen van een raam. Vanuit de woning werd een laptop computer weggenomen.

Verlichtingscontrole
Alkmaar, dinsdag 29 oktober 2002.
Dinsdagavond tussen 21.30 en 22.30 uur werd een verlichtingcontrole gehouden op de Hertog Aalbrechtweg. Tijdens deze controle werden 30 fietsers en bromfietsers bekeurd omdat zij geen of geen juiste verlichting voerden. Twee bromfietsers bleken geen bromfietscertificaat te hebben en één eigenaar van een bromfiets had zijn voertuig niet verzekerd.

Rijden onder invloed van alcohol
Alkmaar, woensdag 30 oktober 2002.
In de nacht van dinsdag op woensdag werd een 20-jarige bestuurder van een personenauto uit Heerhugowaard aangehouden op de Kennemerstraatweg. Bij controle bleek dat hij alcohol had gebruikt. Hij blies 295 ug/l. Dat is ruim boven de toegestane hoeveelheid van 220 ug/l.

Inbraak bedrijf.
Akersloot, woensdag 30 oktober 2002.
In de nacht van dinsdag op woensdag werd ingebroken in een bedrijf aan de Molenwei. Om in het pand te komen hebben de inbrekers eerst een hek rondom het pand vernield. Vervolgens is men, door het vernielen van een dakdeel, in het bedrijf gekomen. Er werden een grote hoeveelheid goederen weggenomen. De totale schade, de juiste grootte kon nog niet worden vastgesteld, is aanzienlijk.

Twee man aangehouden na inbraak bloemenkiosk
Alkmaar, woensdag 30 oktober 2002.
In de nacht van dinsdag op woensdag werden twee mannen van 24 en 30 jaar en afkomstig uit Alkmaar, aangehouden. Zij poogden in te breken in een winkel aan de Frederik Hendriklaan. Terwijl zij bezig waren een raam te forceren reden surveillerende agenten langs de winkel. Toen beide mannen de agenten zagen vluchtte een van hen weg de andere verdachte kon worden aangehouden. De tweede verdachte werd een halfuur later, op aanwijzing van een medewerker van een beveiligingsbedrijf, aangehouden op de Stationsweg. Beide mannen zijn voor onderzoek ingesloten. De fiets die zij bij zich hadden bleek te zijn gestolen vanuit een schuur van een woning aan de Vondelstraat.

Vrouw van tas beroofd
Alkmaar, woensdag 30 oktober 2002.
Woensdagmorgen omstreeks 10.30 uur werd een 77-jarige vrouw uit Alkmaar van haar boodschappentas beroofd. Het slachtoffer liep over de Karveelstraat toen zij werd ingehaald door een jongen op een fiets. Bij het passeren rukte hij de tas uit de hand van het slachtoffer. De dader is een blanke jongen van ongeveer 15 a 16 jaar oud. Hij heeft blond haar en droeg een donkere jas. Een onderzoek in de omgeving naar de dader bleef zonder resultaat.

NOORDKOP

Verkeerscontrole
Schagen / Warmenhuizen, dinsdag 29 oktober 2002. Dinsdagmiddag tussen 12.30 en 16.00 uur werd een verkeerscontrole gehouden op de Menisweg in Schagen en de Kanaalweg en de Stationsstraat in Warmenhuizen. Tijdens deze controles werden twee autobestuurders bekeurd omdat zij geen autogordel droegen en twee omdat de aanhanger achter de auto geen of geen goede kentekenplaat voerde. Er werden in acht bestuurders van bromfietsen bekeurd. Het hoogst scoorde het hoge vermogen van de bromfiets (7x) en één bestuurder droeg geen helm. Daarnaast werden zes bekeuringen uitgeschreven voor het overschrijden van de maximumsnelheid.

Bromfietser breekt enkele na val met bromfiets
Den Helder, woensdag 30 oktober 2002.
In de nacht van dinsdag op woensdag vond een eenzijdig ongeval plaats op de Jonkerstraat. De bestuurder van een bromfiets, een 23-jarige inwoner van Den Helder, verloor daar, door onbekende oorzaak de macht over het stuur. Hij kwam ten val en brak daarbij zijn enkele. Hij is overgebracht naar het ziekenhuis.

Invordering rijbewijs na buitensporige snelheidsovertredingen Den Oever, woensdag 30 oktober 2002.
Gisteravond hielden motorrijders van het verkeershandhavingsteam een snelheidscontrole op de Rijksweg N99 t.h.v. Den Oever. Er werd tussen 19.00 uur en 20.30 uur met de laser gecontroleerd. Daarbij werden vier automobilisten betrapt met snelheden van tussen de 119 en 134 kilometer per uur op een weggedeelte waar 80 kilometer per uur is toegestaan. De zwaarste overtreding werd gepleegd door een 20 jarige automobilist uit Den Helder. Omdat hij met meer dan 50 kilometer te snel reed (54 km km/h) werd zijn rijbewijs ingevorderd. Er is proces-verbaal tegen hem opgemaakt. Hij zal zich voor bij de officier van justitie moeten verantwoorden.
Hetzelfde overkwam een 25-jarige bestuurder van een personenauto uit Medemblik. Hij reed over de Rijksstraatweg in Hippolytushoef. Op het meetpunt werd een snelheid gemeten van 131 km/u waar 80 km/u is toegestaan. Ook deze bestuurder moest zijn rijbewijs inleveren.

WESTFRIESLAND

Diefstal auto
Avenhorn, woensdag 30 oktober 2002.
In de nacht van dinsdag op woensdag, tussen 22.15 en 07.00 uur, werd vanaf een parkeerplaats voor een woning aan de Bonkelaar in Avenhorn een personenauto ontvreemd. Het betrof hier een blauwe 323 E21 met kenteken 70-JJ-XJ. De auto was voorzien van aluminium spaakvelgen, een schuifkanteldak, een dubbele uitlaat en achterspoiler.

Inbraak in winkel
Zwaag, woensdag 30 oktober 2002.
Tussen dinsdag 18.00 uur en woensdag 08.00 uur werd er ingebroken in een winkelbedrijf aan de Korenbloem te Zwaag. Onbekend is hoe de daders de winkel binnen zijn gekomen. In de winkel werden kasten doorzocht. Uit de kassa werd een klein bedrag aan wisselgeld ontvreemd.

Verkeersacties
Westfriesland.
Binnen de politie Westfriesland wordt er in toenemende mate naar gestreefd om verkeerscontroles uit te voeren in de wijken. Daarmee komt de politie tegemoet aan de wenzen vanuit de wijken en de klachten van individuele wijkbewoners of weggebruikers over verkeersgevaarlijke of hinderlijke situaties.

Medemblik, woensdag 30 oktober 2002.
Op woensdagmorgen werden in Medemblik op de Bagijnhof en de Schuitevoerderslaan automobilisten gecontroleerd. Het ging hier voornamelijk om ouders die hun kinderen naar school brachten. In totaal kregen 14 van hen een bekeuring wegens het niet dragen van de veiligheidsgordel. De controle werd uitgevoerd omdat juist binnen de bebouwde kom en op korte afstanden de veiligheidsgordel wordt vergeten. Veel ongevallen binnen de bebouwde kom blijken om deze reden dan ook onnodig letsel te veroorzaken.

Hoorn, dinsdag 29 oktober 2002.
Op dinsdagavond werd een controle gehouden in de wijk Risdam/Zwaag te Hoorn. De controle richtte zich voornamelijk op verlichting, overlast van bromfietsen en het gebruik van alcohol in het verkeer. In totaal moesten 186 bestuurders een blaasproef ondergaan. Hierbij werden geen overtredingen geconstateerd. Wel werden 41 bekeuringen uitgeschreven, waaronder 15x wegens niet werkende verlichting, 9x rijden zonder helm en 7x bromfiets gerelateerde overtredingen.

Hoorn, donderdag 24 oktober 2002.
Op donderdag 24 oktober werd in de avonduren gecontroleerd op de Spoorstraat te Hoorn. De controle was gericht op de overlast door bromfietsen. In totaal kregen 33 bestuurders een bekeuring. Er werd hoofdzakelijk geschreven voor het niet dragen van een helm (11x), te hoge snelheid (14x) en het niet hebben van een bromfietscertificaat (5x).
Ook werd er gecontroleerd in samenwerking met de Spoorwegpolitie op het station Kersenboogerd. In totaal werden 48 bekeuringen uitgedeeld wegens het rijden zonder geldig plaatsbewijs (zwartrijden). Drie van hen konden zich niet legitimeren en werden aangehouden. Nadat hun identiteit was vastgesteld werden zij weer heengezonden.

Westfriesland
Verkeerscontrole
Hoorn, dinsdag 29 oktober 2002
Dinsdagmiddag en -avond werd een grootscheepse verkeerscontrole gehouden op de Zwaagmergouw en de Geldelozeweg waarbij 40 bekeuringen werden uitgeschreven. Tijdens deze controle werden 186 bestuurders onderworpen aan een blaastest. Niemand bleek teveel alcohol te hebben gedronken. Vijftien bestuurders van zowel fietsers, bromfietser als auto's werden bekeurd omdat zij geen of onjuist verlichting voerden. Negen bromfietsers kregen een bekeuring omdat zij geen helm droegen. In zeven gevallen werd proces-verbaal opgemaakt in verband met technische gebreken en voor een niet verzekerde auto of bromfiets. Vijf bestuurders negeerden het rode verkeerslicht terwijl twee autobestuurders geen autogordel droegen en twee bestuurders te snel reden.