WSPA


Nieuwe onthullingen illegale handel in berengal

Uit een zojuist verschenen rapport van de World Society for the Protection of Animals (WSPA) blijkt dat er op grote schaal illegaal gehandeld wordt in producten met berengal, voornamelijk afkomstig uit China. Undercover-onderzoek in 8 landen (VS, Canada, Australië, Japan, Maleisië, Indonesië, Singapore en Taiwan) toont aan dat beren-producten daar vrij verkrijgbaar zijn. Deze handel vormt een directe bedreiging voor het voortbestaan van diverse beersoorten en is in strijd met bestaande internationale afspraken.

Falende controle.
De internationale afspraken zijn vastgelegd in het CITES-verdrag (Convention on International Trade on Endangered Species) om de handel in bedreigde plant- en diersoorten tegen te gaan. Het is ondertekend door ruim 150 landen, waaronder alle voornoemde landen. Het WSPA-onderzoek heeft blootgelegd dat de controle op de naleving van de gemaakte afspraken ontoereikend is wat betreft de Chinese berengal-producten.

Aftappen berengal zeer wreed.
Berengal wordt verwerkt in Traditionele Chinese Medicijnen (TCM), shampoo en wijn. Het wordt afgetapt bij meer dan 7.000 beren die in zeer krappe kooien opgesloten zitten op ruim 200 .beren-boerderijen.. Het aftappen geschiedt via een permanent open wond in de buik van het dier. Deze uiterst pijnlijke procedure veroorzaakt zulke grote stress, dat zelfverminking om met de pijn om te kunnen gaan, geen uitzondering is.

Bedreiging populatie wilde beren.
De Chinese beren-industrie draagt bij aan het verdwijnen van beren in het wild. Omdat het sterftecijfer op de boerderijen erg hoog is, en de fokprogramma.s te weinig nieuwe beren opleveren, wordt de voorraad beren aangevuld met uit het wild gevangen exemplaren. Op de boerderijen worden de beren hooguit tien jaar oud, een derde van de leeftijd die ze in het wild kunnen bereiken.

De CITES-bijeenkomst wordt gehouden van 3 tot 15 november in Santiago (Chili). De WSPA zal daar op basis van haar rapport .De Berengal Business., pleiten voor een betere bescherming van alle beersoorten en een meer effectieve en strikte controle op de internationale handel in beren-producten.