Gemeente Breda

Persberichten

30-10-2002

Gemeentelijke website positief beoordeeld door bezoekers Uit een onderzoek onder bezoekers van de gemeentelijke website www.breda.nl blijkt dat bezoekers de website over het algemeen positief beoordelen.
Een deel van hen heeft wel opmerkingen over het zoeken en navigeren op de website.

In juni dit jaar heeft het onderzoeksbureau R & M (Research and Marketing) in opdracht van de gemeente Breda een onderzoek gehouden onder bezoekers van de gemeentelijke website, met name van de onderdelen zoeken, evenementenkalender en diensten en producten. Bezoekers werden verzocht bij het verlaten van de site een vragenlijst in te vullen. In totaal deden 525 mensen mee aan het onderzoek, waarvan ca. 50% inwoner van Breda en 50% bezoekers van buiten Breda.

De belangrijkste conclusies van de onderzoekers zijn:
- de website wordt over het algemeen positief beoordeeld door bezoekers;

- een deel van de bezoekers heeft ook op- of aanmerkingen: ca. 32% zegt dat men bij het verlaten van de site niet gevonden heeft wat men zocht, 20% zegt dat de zoekmachine vaak niet het gewenste resultaat opleverde en 30% raakte tijdens het surfen nogal eens de weg kwijt op de website;

- gewenste uitbreidingen zijn een plattegrond met daaraan gekoppeld voorzieningen in de omgeving van waar je woont, een ideeënbus, fotos van wijken en het via internet betalen van gemeentelijke diensten/producten.

Een uitgebreidere presentatie van de onderzoeksresultaten is te raadplegen op de gemeentelijke website.

Uit open vragen over wat men zocht op de website blijkt overigens, dat bezoekers in veel gevallen zoeken naar zaken die meer stedelijk dan gemeentelijk van aard zijn. De naam www.breda.nl suggereert ook dat je alles over Breda op die website kunt vinden. In werkelijkheid is www.breda.nl een gemeentelijke website met daarop zijdelings ook stedelijke informatie (informatie van bedrijven, verenigingen en niet-gemeentelijke instellingen). Voor een deel kan dat verklaren waarom zoveel mensen zeggen niet gevonden te hebben wat men zocht.

Naar aanleiding van de resultaten van het onderzoek bekijkt de gemeente de komende maanden op welke wijze verbeteringen en uitbreidingen aangebracht kunnen worden.

Breda, 30 oktober 2002