Gemeente Breda

Persberichten

30-10-2002

Voorlopig ontwerp voor De Beyerd, museum voor grafische vormgeving

Met een voorlopig ontwerp voor De Beyerd komt het museum voor grafische vormgeving opnieuw een stap dichterbij. Het definitieve programma van eisen en het schetsontwerp voor het nieuwe museum zijn gereed. Op basis daarvan stelt het college van burgemeester en wethouders de gemeenteraad nu voor een bedrag van 370.000,- beschikbaar te stellen en opdracht te verlenen om een voorlopig ontwerp te maken.

Het schetsontwerp gaat uit van een nieuw te bouwen kelderverdieping van 1100 m2, een nieuw te bouwen bovengrondse laag van 850 m2, de verbouw van de voorbouw van De Beyerd van 1025 m2 en de verbouw van de Artotheek van 1225 m2. Het totaal komt daarmee op 4200 m2. Voor de nieuwbouw is uitgegaan van de bestaande structuur, waarbij het binnenhof wordt gehandhaafd. Door de verbinding met de Artotheek kan het gebouwencomplex straks als een nieuw geheel worden gezien. Het voorgebouw heeft oorspronkelijk - voor de verbouwing in 1938 - altijd als solitair gebouw bestaan; dit wordt weer zichtbaar in het schetsontwerp.

In september van dit jaar is het schetsontwerp voor het nieuwe museum door architect Hans van Heeswijk gepresenteerd aan de raadscommissie Economische Zaken, Cultuur en Grondbedrijf. Dit schetsontwerp en het daaraan gekoppelde definitieve Programma van Eisen liggen ten grondslag aan het Voorlopig Ontwerp waarvoor de gemeenteraad nu wordt gevraagd opdracht te verlenen.

Breda, 30 oktober 2002