Gemeente Breda

Persberichten

30-10-2002

Schade sluiting Bredase zwembaden in 2001 bedraagt 280.000,--

De totale kosten voor de sluiting van de Bredase zwembaden als gevolg van spanningscorrosie eind vorig jaar bedragen 280.000,--. De gemeente Breda en alle betrokken partijen zijn gezamenlijk gekomen tot een minnelijke regeling over de betaling van de geleden schade.

De zwembaden Van Sonsbeeck en De Wisselaar werden in de herfst van 2001 uit voorzorg gesloten in verband met veiligheidsrisicos als gevolg van aantasting van het roestvrijstalen materiaal van de ophangsystemen. In de periode tot de heropening van de baden zijn alle inspanningen er gezamenlijk op gericht geweest de veiligheid in de baden te herstellen. Na de heropening is gekeken naar de - juridische
- aansprakelijkheid van de betrokken partijen. De kosten voor het vervangen van de door spanningscorrosie aangetaste onderdelen bedragen afgerond 144.000,--. De schade voor de exploitant als gevolg van de sluiting bedraagt afgerond 136.000,--.

Alle partijen gemeente Breda, exploitant ESG Breda bv, bouwer Ballast Nedam/Olco vof en bouwadviesbureau Bouwkostenmanagement bleken bereid tot een minnelijke regeling. Met als resultaat dat de gemeente de exploitant de geleden exploitatieschade van 136.000,- voorschiet. De exploitant betaalt dat de komende jaren weer terug. Van de kosten van het vervangen van de aangetaste onderdelen neemt de vof Olco/Ballast Nedam 85.0000,- voor haar rekening en Bouwkostenmanagement zal ruim 31.000,-- bijdragen. De resterende kosten (inclusief rentederving)voor de gemeente bedragen ruim
40.000,--. Dit bedrag wordt betaald uit het restantkrediet zwembaden en de jaarrekening van de dienst Sociale Zaken, Arbeidsmarktbeleid en Welzijn.

In december 2001 zijn de zwembaden weer geopend. De werkzaamheden waren afgerond en de veiligheid van de bezoekers kon weer worden gegarandeerd.

Breda, 30 oktober 2002