Partij van de Arbeid

Den Haag, 30 oktober 2002

NS rijdt zomerdienstregeling in de herfst

De Nederlandse Spoorwegen laten de komende twee weken honderden treinen minder rijden. De aangepaste dienstregeling duurt tot in de tweede week van november. Treinreizigers hebben sinds de storm op zondag al veel last van onverwachte uitval en vertragingen. Dat ligt volgens de NS aan de grote hoeveelheid bladeren op het spoor. 'Het is ongelofelijk', aldus PvdA-woordvoerder Sharon Dijksma. 'In verband met gevallen herfstbladeren gaat de NS terug in de tijd. Ze rijden een zomerdienstregeling in de herfst'.

'De NS staat iedere week in het middelpunt van de belangstelling', vervolgt Dijksma. 'Dat vinden we prima want de PvdA vindt het openbaar vervoer van groot belang. Maar de reden waarom de NS steeds het nieuws haalt, draagt niet bepaald bij aan de promotie van het openbaar vervoer. Ik begrijp dat de storm van afgelopen zondag leidt tot het aanpassen van de dienstregeling. Maar Nederland is niet het enige land dat in de herfst met storm of gladde sporen te maken heeft. Ik wil dan ook graag van de minister van Verkeer en Waterstaat weten hoe onze Duitse en Belgische vrienden hiermee omgaan.'

De PvdA erkent dat er bij de NS een capaciteitsprobleem bestaat. Om dit probleem op te lossen kan de minister overwegen de voor 2004 geplande investeringen voor achterstallig onderhoud naar voren halen. Tijdens de regeling van werkzaamheden op woensdag 30 oktober heeft Dijksma minister De Boer hierop een reactie gevraagd.



Partij van de Arbeid