Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

van 2002)

Inhoudsopgave Infectieziekten Bulletin (nummer 10 van 2002)

In het oktober nummer van het Infectieziekten Bulletin vindt u de volgende bijdragen:

* Eis Thermae 2000 tegen VWS afgewezen
In augustus heeft de rechtbank Thermae 2000 volledig in het ongelijk gesteld in een procedure tegen de staat. Het kuur-, sauna- en thermaalbadencomplex in Valkenburg eiste een schadevergoeding naar aanleiding van een persbericht dat VWS in april 1999 had verspreid. Het bericht was gestuurd nadat de Keuringsdienst voor Waren (KvW) Legionella-bacteriën in een monster van het hydrojet-bad had aangetroffen. Het lukte Thermae niet om op tijd alle betrokken personen te achterhalen en in te lichten. De beslissing van VWS om het publiek via de pers te informeren viel bij Thermae in slechte aarde. Het kuuroord vond het persbericht prematuur en onzorgvuldig. Vervolgens nam het juridische stappen.

* Opnieuw zeehondenziekte in Europa
In 1988 ging bijna de helft van de zeehonden (18.000 van 44.000) in de Noord-Europese wateren dood als gevolg van een infectie met een morbillivirus (phocine distemper virus: PDV) dat nog niet eerder was aangetoond. Daarna heeft de populatie zich weer hersteld. Maar in mei dit jaar was er wederom een verhoogde sterfte onder gewone zeehonden (Phoca vitulina) bij het eiland Anholt in Denemarken.

* Internationaal netwerk voor surveillance van Salmonella en E. coli Enter-net is een door de Europese Commissie gesubsidieerd internationaal netwerk voor de surveillance van (voedselgerelateerde) infecties veroorzaakt door Salmonella spp. en verocytotoxine-producerende Escherichia coli (VTEC).1 Bij de start van Enter-net in 1997 waren alle 15 lidstaten van de Europese Unie vertegenwoordigd, plus Zwitserland en Noorwegen. Sinds eind jaren negentig hebben zich ook niet-Europese landen gevoegd bij Enter-net, zoals Australië, Japan (primair vanwege VTEC-problematiek) en Zuid-Afrika. Dit jaar wordt de workshop voor alle vertegenwoordigers uit de verschillende landen, georganiseerd door Nederland. De workshop vindt plaats bij het RIVM in Bilthoven van 7-9 november.

* Infectieziekte-onderzoek Leidsche Rijn
In het nieuwe gebied van Leidsche Rijn wordt de gezondheidszorg ambitieus ter hand genomen. De huisartsgeneeskunde krijgt een krachtige academische kwaliteitsimpuls, in nauwe samenwerking tussen het Julius Centrum van het UMC en het nieuwe MESOS ziekenhuis. Ook creëert het Julius Centrum in samenwerking met vele anderen, in Leidsche Rijn optimale mogelijkheden voor wetenschappelijk onderzoek. Het onderzoek zal zich begeven op de hoofdaandachtsgebieden van het Julius Centrum en het UMC Utrecht, waaronder ook infectieziekteonderzoek valt.
* Verbeteren surveillance soa en HIV van groot belang Het valt niet te ontkennen, er is een duidelijke toename te zien van soa in Nederland. Daarnaast lijkt ook de import van soa, hepatitis en HIV te groeien vanuit endemische gebieden. Dit werd ondubbelzinnig duidelijk tijdens de eerste expertmeeting Soa- en HIV-surveillance in juni van dit jaar. Het RIVM organiseerde deze bijeenkomst, in opdracht van de IGZ en VWS, om de nieuwe opzet van de soa- en HIV-surveillance te bespreken. Daarnaast werden de resultaten uit verschillende surveillance-activiteiten geëvalueerd.

* Actief testbeleid soa
In de strijd tegen soa en HIV-infecties heeft de werkgroep ´Actief testen´ een beleidsnota uitgebracht. Hierin wordt gepleit voor het beleid om soa en HIV-infecties in een vroeg stadium op te sporen en te behandelen. De infectieuze periode wordt verkort waardoor verdere verspreiding kan worden voorkomen. Verder biedt vroegtijdige opsporing de mogelijkheid tot (het overwegen van) behandeling, wat nadelige gevolgen voor de persoon beperkt. Een actief testbeleid dient daarmee zowl een volksgezondheidsbelang als een een individueel gezondheidsbelang.

* Werkzaamheid van antibiotica verschilt sterk tussen Europese landen
Onlangs verscheen het jaarrapport 20011 van het European Antimicrobial Resistance Surveillance System (EARSS) Dit internationale netwerk van nationale surveillance-systemen verzamelt vergelijkbare en gevalideerde antimicrobiële gevoeligheidsdata om antibioticaresistentie te monitoren en trends te beschrijven voor volksgezondheidsdoeleinden. Uit de EARSS-data kan worden geconcludeerd dat er grote verschillen zijn in het voorkomen van antibioticaresistentie bij klinische isolaten tussen Europese landen. Deze verschillen worden onder andere veroorzaakt door de grote verschillen in antibioticagebruik en infectiecontrole in ziekenhuizen.
Uit het veld

+ Koeltoren zeer waarschijnlijke de bron van legionellose In april dit jaar werd bij de afdeling infectieziekten van de GG&GD in Amsterdam een melding gedaan van een patiënt met een Legionella-pneumonie. Uit onderzoek bleek dat hij een longontsteking had opgelopen, veroorzaakt door een menginfectie van pneumokokken en Legionella pneumophila serogroep 1. De oorsprong van de Legionella-infectie kon niet thuis noch op het werk gevonden worden. Nader onderzoek wees als waarschijnlijke bron van besmetting in de richting van 2 koeltorens.

+ Twee vrienden met een Legionella-pneumonie na saunabezoek Een microbioloog uit het Medisch Centrum Alkmaar meldt bij de GGD Noord-Kennemerland een positieve
Legionella-urineantigeentest. De patiënt is een 54-jarige man opgenomen met pneumonie. Regelmatig bezoekt de patiënt een sauna, samen met een vriend die eveneens klachten heeft. Na 2 dagen is bekend dat ook de vriend een positieve Legionella-urineantigeentest heeft. Zoals voorgeschreven vraagt de Inspectie VROM aan het waterleidingbedrijf de sauna te inspecteren en te bemonsteren. Dit levert niets op. Maar de resultaten uit de anamnese wijzen sterk in de richting van de sauna. Samen met het streeklaboratorium Haarlem gaat de GGD opnieuw op inspectie.
Artikelen

+ Influenza bij kinderen
Dit artikel geeft een overzicht van influenza bij kinderen. Jonge kinderen met een influenzavirusinfectie presenteren zich vaak met een atypisch beloop, waardoor het stellen van de diagnose moeilijk kan zijn. Influenzavirusinfectie kan een ernstig beloop hebben, met name in risicogroepen. Kinderen spelen ook een belangrijke rol in de verspreiding van influenza onder de bevolking. Tevens bestaat een relatie tussen influenzavirusinfecties en andere ziekten bij kinderen, zoals acute otitis media en koortsconvulsies. Recent is de aandacht gevestigd op de hoge morbiditeit en mortaliteit bij jonge zuigelingen.

+ Malaria uit West Afrika neemt toe: Overzicht meldingen 1994-2001
De GGDs in Nederland ontvingen 529 meldingen van geïmporteerde malaria en 1 melding van luchthavenmalaria met diagnosedata in 2001. Dit aantal verschilt niet van het aantal meldingen met diagnosedata in 2000. Malaria wordt in Nederland overwegend geïmporteerd uit Afrika (63.6%). Het betrof bij ruim tweederde de meest ernstige vorm: P. falciparum. Ruim 50% van alle patiënten nam in 2001 geen of onvoldoende profylaxe in. Er is een aanzienlijke stijging van het aantal patiënten uit de Afrikaanse landen Ghana, Nigeria (vooral migranten en vluchtelingen) en Gambia (vooral toeristen). Verder zijn Indonesië en Suriname in toenemende mate bron van geïmporteerde gevallen. We zien een relatieve toename van P.falciparum infecties onder de meldingen uit Azië.

+ Infectieziekten en Bioterrorisme: Beleidsontwikkelingen binnen de Europese Commissie
Recente ontwikkelingen als vervolg op de gebeurtenissen in de Verenigde Staten op 11 september 2001, hebben binnen de Europese Commissie de beleidsontwikkeling voor de bestrijding van infectieziekten een nieuwe impuls gegeven. Naast het bestaande systeem van 1 Europees Netwerk waarbinnen zich verschillende ziekte-specifieke surveillancenetwerken bevinden, is er begin 2002 vanuit het Directoraat Volksgezondheid in Luxemburg een specifiek tegen bioterrorisme gericht Europees actieprogramma van start gegaan. Er zullen, deels binnen de contouren van het nieuwe Europese actieprogramma volksgezondheid (2003-2008), voorbereidingen worden getroffen tot de oprichting in 2005 van een Europees centrum voor de surveillance en controle van infectieziekten.
Lezenswaardig

+ De Booster van Anno Lampe, deze keer lekke klep
+ Aankondigingen en mededelingen

+ Meldingen Infectieziekenwet, weken 37-40
Infectieziekten Bulletin 1. Infectieziekten Bulletin Externe link, 2-10-2002

Uitgave van het RIVM voor organisaties die betrokken zijn bij de opsporing, bestrijding en bewaking van infectieziekten.