Cap Gemini Ernst & Young



Utrecht, 30 oktober 2002
Cap Gemini Ernst & Young verwerft implementatierecht WIS Web-Intake-Systeem voor alle gemeenten beschikbaar
---

Cap Gemini Ernst & Young (CGE&Y) heeft het implementatierecht verworven van het Web-Intake-Systeem (WIS) van de gemeente Dordrecht. Het WIS is een geavanceerd softwarepakket voor het E-loket en vormt de basis van de digitale dienstverlening van de gemeente Dordrecht naar haar burgers en het bedrijfsleven. Het WIS zal middels de daarvoor op te richten Wis User Groep (WUG) ter beschikking worden gesteld aan alle andere Nederlandse gemeenten. Hierdoor kan uitwisseling van kennis en modules plaatsvinden. Daarnaast wordt gezamenlijke coördinatie in de verdere ontwikkeling van het gemeentelijk elektronisch loket mogelijk.

De gemeente Dordrecht is koploper op het gebied van online dienstverlening aan haar burgers en het bedrijfsleven. De gemeente ontwikkelde zelf een website met achter het E-loket een webtoegangsysteem: het web-intake-systeem (WIS). Het WIS omvat naast een volledig webgebaseerde VIND-functionaliteit ook een webformulierengenerator en toegangsmodule. Het is gerealiseerd met Oracle-technologie. Burgers van de Zuid-Hollandse gemeente kunnen sinds maart 2002 via het web zowel informatie opvragen als toesturen. De informatie wordt via het gemeentelijke backoffice verwerkt. Middels een persoonlijke pincode kan de status of lokatie van de aanvraag worden bekeken. Een aantal producten kan zelfs geheel digitaal worden afgehandeld. In totaal biedt Dordrecht informatie over meer dan 340 producten en diensten die variëren van het maken van een afspraak voor een paspoort of rijbewijs tot het aanvragen van een bouwvergunning en het aanvragen en betalen van een uittreksel uit het geboorteregister.

Het WIS stelt gemeenten in staat snel en persoonlijk verzoekschriften van burgers af te handelen. Dit levert een grote effectiviteit op in de uitvoering van handelingen en het verkort procedures. CGE&Y stelt de WIS-standaard ter beschikking aan iedere gemeente die het wenst te implementeren. CGE&Y speelt een rol bij zowel de implementatie als het beheer. Gebruikers zullen deel uitmaken van een WUG zodat gezamenlijke uitwisseling van expertise en zelf ontwikkelde componenten plaatsvindt. Tevens kan de WUG keuzes maken ten aanzien van de ontwikkeling van het WIS en het gemeentelijk elektronisch loket in het algemeen. De Gemeente Dordrecht wordt het eerste WUG-lid.

Met deze vrije beschikbaarheid van het WIS geeft CGE&Y gemeenten in Nederland de mogelijkheid een stap te maken naar de ontwikkeling van een generiek en open productengamma op het gebied van E-government. Deze zal bovendien leiden tot een versnelling van de standaardisering van technologie binnen de Nederlandse lokale overheid, zoals die wordt voorgestaan door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, het ministerie van Binnenlandse Zaken & Koninkrijkrelaties en diverse initiatiefgroepen uit de gemeenten.

Over Cap Gemini Ernst & Young
Cap Gemini Ernst & Young is één van de grootste management- en IT-adviesorganisaties ter wereld. De onderneming is op wereldwijde schaal actief in managementconsulting en IT-dienstverlening, systeemintegratie, technologieontwikkeling, ontwerp en outsourcing. Met deze activiteiten helpt de onderneming in de nieuwe economie bedrijven voortdurend nieuwe groeistrategieën te ontwikkelen. De organisatie heeft wereldwijd ongeveer 56.500 medewerkers in dienst en realiseert een omzet van 8,4 miljard euro (in 2001). Meer informatie over specifieke dienstverlening, kantoren en research is beschikbaar op www.nl.cgey.com.