Rechtbank Assen



Werkstraf en ontzetting uit beroep voor fatale verjaardagsgroet
Bron: Rechtbank Assen

Datum actualiteit: 30-10-2002

De rechtbank te Assen heeft een 26-jarige vlieginstructeur uit Zeewolde veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur en hem het recht ontnomen gedurende vijf jaar zijn beroep uit te oefenen.

Op 8 juni 2000 wilde de man zijn vader een verjaardagsgroet brengen door tezamen met een collega met twee toestellen dicht over diens woning te Smilde te vliegen. Beide vliegtuigen raakten elkaar in de lucht. Eén toestel stortte neer. Daarbij kwamen de drie inzittenden om het leven. De veroordeelde kon zijn toestel door een noodlanding aan de grond zetten. Daarbij liepen zijn mede-inzittenden echter zware verwondingen op.

De rechtbank verwijt de beroepspiloot dat hij tijdens deze ongebruikelijke vlucht extra oplettend had moeten zijn. Dat is hij niet geweest. Hij heeft op een bepaald moment een fout met fatale gevolgen heeft gemaakt die hij, zeer zeker als vlieginstructeur, niet had mogen maken.
De bijzonder ernstige gevolgen van het ongeluk dienen in de strafmaat door te klinken, aldus de rechtbank.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AE9499

Zie het origineel http://www.rechtspraak.nl/act..._id=9468&i=8&ti=3 http://www.rechtspraak.nl/act...ct_id=9468&i=&ti= . Zie het origineel http://www.rechtspraak.nl/act..._id=9468&i=8&ti=3 .