Koninklijk Horeca Nederland

Persbericht 30 oktober 2002

Parate wetskennis agenten laat ook te wensen over
Politie heeft geen tijd voor amokmakers in restaurants

WOERDEN - 30 oktober 2002 - De politie laat de restauranthouder helemaal links liggen. De politie weigert bijna altijd om lastige klanten of eetpiraten uit restaurants te verwijderen, nadat die weigeren te vertrekken als zij daartoe door de restauranthouder gesommeerd zijn.

"Als een restauranthouder de politie belt, dan is er écht iets aan de hand", aldus directeur Jeu Claes van Koninklijk Horeca Nederland. "Een restauranthouder is geen politieagent! Als een ondernemer alle legale middelen, die hij als burger heeft en tevergeefs heeft gebruikt, dan moet hij kunnen rekenen op de politie. De politie is tenslotte de hoeder van de openbare orde en opsporingsbevoegd als het gaat om strafbare feiten als lokaalvredebreuk, flessentrekkerij, oplichting en vernieling." Koninklijk Horeca Nederland heeft de Raad van Hoofdcommissarissen schriftelijk verzocht alle regionale politiekorpsen er duidelijk op te wijzen dat restauranthouders recht hebben op ondersteuning.

Politie komt wèl naar openbaar vervoer en bioscoop, maar niet naar restaurant

De verharding van de maatschappij zet zich volgens Claes ook voort in de huiskamer van de samenleving, de horeca. "Tegenwoordig hebben ook restaurateurs steeds meer last van "ongenode gasten". Bij Koninklijk Horeca Nederland krijgen we steeds meer klachten van restauranthouders die lastige klanten eruit moeten zetten. En het is onbegrijpelijk dat de politie meldingen van restaurateurs niet serieus neemt. Als het in het openbaar vervoer of een bioscoop hommeles is dan zijn agenten wel snel ter plaatse. Waarom laten ze restauranthouders in nood links liggen? "

Agenten worden geacht wet te kennen...?

Een ander fenomeen is het verschijnsel eetpiraten: `gasten' die weigeren te betalen of vertrekken zonder te betalen. Als een restaurateur hierover de politie belt zeggen veel politieagenten dat zij hiertegen niets kunnen doen. De agenten beweren vaak dat er pas bij meerdere gevallen sprake zou zijn van flessentrekkerij. Maar dat is onjuist! Sinds de uitspraak van de Hoge Raad (dd. 10 februari 1998 nr.106.501) is het duidelijk dat ook na één geval van eetpiraterij iemand veroordeeld kan worden voor oplichting. Jeu Claes: "Het is verwonderlijk dat de politie van dit soort jurisprudentie niet op de hoogte blijkt te zijn. Eetpiraterij is oplichting en sinds 1998 worden eetpiraten ook als zodanig veroordeeld. Je mag er toch van uitgaan dat zeker de politie de wet kent". Koninklijk Horeca Nederland heeft de Raad van Hoofdcommissarissen op 25 oktober schriftelijk verzocht stappen te ondernemen.

Noot voor de redactie -