Staatsbosbeheer

met man en macht gewerkt aan snel opruimen stormschade, 30 oktober 2002
Iedereen kan vanaf vandaag weer met een gerust hart gebruik maken van de wegen en paden in de Utrechtse bossen van Staatsbosbeheer. De afgelopen dagen is met man en macht gewerkt om de schade en het ongemak als gevolg van de storm van afgelopen zondag te verhelpen. In de boswachterijen Leersum-Amerongen, Austerlitz, de Vuursche en Landgoed Groeneveld zijn alle wandel-, fiets- en ruiterpaden vrijgemaakt van omgevallen bomen en loshangende takken. Buiten de paden bestaat nog wél het risico van vallende takken. En ook elders in het land kunnen bossen nog gevaarlijk zijn voor de recreant.

Staatsbosbeheer heeft maandagochtend de schade geïnventariseerd en is met alle mensen en middelen aan de slag gegaan om de bossen zo snel mogelijk weer voor het publiek toegankelijk te maken. Afgelopen maandag heeft Staatsbosbeheer in heel Nederland recreanten afgeraden bosgebieden in te gaan vanwege het risico van vallend takhout en versperde wegen en paden. Die waarschuwing geldt nog steeds voor veel bosgebieden in het land, behalve voor de Utrechtse Staatsbosbeheerbossen. Vanaf vandaag kan iedereen er weer volop genieten van herfstkleuren en paddestoelen. Alle wegen en paden zijn weer toegankelijk maar daarbuiten bestaat nog wel het risico van vallende takken.

Ook voor de bossen in Drenthe is de waarschuwing ingetrokken. Op de Veluwe is de situatie nog gevaarlijk. Daar duurt het nog enkele dagen voordat de recreanten weer op de paden kunnen wandelen en fietsen.

Buiten de wegen en paden zijn de gevolgen van de storm hier en daar nog goed te zien: omgewaaide bomen, uitgewaaide kronen en takken en open plekken. De dode takken en stammen laat Staatsbosbeheer liggen. Het zijn ideale plekken voor diverse paddestoelen en insecten. En dat is weer voedsel voor allerlei dieren. En op de open plekken die zijn ontstaan krijgen de jonge bomen en struiken weer kans om groot te worden. Zo ontstaat een gevarieerd bos dat steeds interessanter wordt voor planten, dieren en mensen.