Staatsbosbeheer

home > actueel > pers > persberichten > staatsbosbeheer maakt... print zoeken contact

grootste stormschade op landgoed elswout, 28 oktober 2002 De zware najaarsstorm heeft veel schade veroorzaakt op Landgoed Elswout van Staatsbosbeheer bij Haarlem. Tientallen monumentale bomen zijn gesneuveld. Daarnaast zijn delen van het dak van het Grote Huis weggewaaid. Staatsbosbeheer heeft het landgoed gisteren, uit voorzorg, in het begin van de middag gesloten voor publiek. Voor zover kan worden overzien, valt de schade in andere Noord-Hollandse natuurterreinen van Staatsbosbeheer mee.

Landgoed Elswout heeft het in de storm zwaar te verduren gehad. In het park en het bos zijn circa 50 monumentale en beeldbepalende bomen omgewaaid; zo zijn de oudste eiken van het landgoed en de zogenaamde Wonderboom gesneuveld. De storm en rukwinden hadden extra vat op de bomen omdat deze nog grotendeels in blad stonden. Omgevallen bomen hebben schade aangericht aan wandelpaden en er is een wandelbrug vernield. Ook het Grote Huis heeft het zwaar te verduren gehad. Staatsbosbeheer verwacht dat de opruimwerkzaamheden ongeveer twee weken in beslag zullen nemen.

Bossen
Elders in Noord-Holland zijn de gevolgen van de storm, in gebieden van Staatsbosbeheer, te overzien. Zowel in de bossen langs de kust (Texel, Schoorl, Wieringermeer) als verder landinwaarts (Diemerbos, Purmerbos) zijn plaatselijk bomen gesneuveld en is takhout uit de bomen gewaaid. Omgewaaide bomen en takhout versperren op verschillende plaatsen wegen en paden. Gisteravond zijn bewoners van de Molendijk bij Heerhugowaard nog ontzet die door omgevallen bomen ingesloten waren geraakt. Vandaag zorgt Staatsbosbeheer ervoor dat alle doorgaande wegen weer worden vrijgemaakt. Het opruimen van takhout op de rest van de paden kan nog enkele dagen duren.

Staatsbosbeheer laat overigens een landelijke waarschuwing uitgaan aan wandelaars en fietsers om de komende dagen uit de bossen te blijven. Er kan namelijk grote spanning staan op afgeknapte takken die nog in de bomen hangen. Dit zorgt voor gevaarlijke situaties in het bos.

Hoog water
De sterke storm heeft het zeewater tot grote hoogte (+2 meter) opgestuwd. Op veel plaatsen stond het zeewater gistermiddag tot aan de duinvoet. In Schoorl is de Kerf volgelopen en op Texel stond de volledige Sluftervallei onder water. De storm heeft ook in het binnenland het polderwater hoog opgestuwd. Als gevolg hiervan zijn bijvoorbeeld in het natuurgebied het Guisveld bij Zaanstad, weilanden ondergelopen. Het vee op deze percelen wordt door boeren elders ondergebracht. Het land zal in de komende dagen, met behulp van pompen, weer worden drooggemalen.