Vereniging Reizigers Openbaar Vervoer (ROVER)


Klik hier voor de overzichtspagina

ROVER: Herfst 2002 leidt tot brevet van onvermogen NS

Met verbijstering heeft Reizigersvereniging ROVER kennis genomen van de maatregelen die de NS heeft afgekondigd ter bestrijding van de gevolgen van op de rails gewaaide blaadjes. Het opheffen van heel veel spitstreinen in de drukste periode van het jaar acht ROVER onverkoopbaar voor de reizigers. De NS biedt ook geen enkel alternatief aan reizigers. ROVER vindt dit een brevet van onvermogen voor de spoorsector.

ROVER is zeer slecht te spreken over het besluit van de NS om vanaf morgen in de spitsuren de treindienst fors in te krimpen in verband met de herfstweer. Het feit dat er nu grote hoeveelheden blaadjes op de rails zijn gewaaid is in Nederland niet uitzonderlijk, en is geen rechtvaardiging voor de uitval van een grote hoeveelheid treinen. ROVER is van mening dat het treinverkeer bestand moet zijn tegen normale klimatologische omstandigheden zoals deze.

ROVER wijst erop, dat wijzigingen in de dienstregeling moeten worden besproken in het LOCOV, het consumentenoverleg. Dat is niet gebeurd, en ROVER eist met grote spoed een overleg. Voorts lijkt de NS zich amper om de gevolgen voor de reiziger te bekommeren. Zo wordt bijvoorbeeld geen vervangend vervoer geregeld door het huren van bussen, en wordt geen vergoeding gegeven aan mensen die zelf alternatief vervoer regelen. Het laten uitvallen van treinen in de spits is in deze periode extra ongelukkig. Gedurende de zomermaanden zijn er in de spits minder reizigers, maar dat is in de herfst toch al een periode waarin veel wordt gereisd- niet het geval. ROVER verwacht chaotische taferelen: overvolle treinen en zelfs reizigers die op het perron achterblijven. De klant, kortom, is het kind van de rekening.

30 oktober 2002

---