Politie Zaanstreek-waterland

08:55 28-OKT-02
LOC: ZAANDAM, KALVERRINGDIJK

Forse buit na inbraak molen
In de avond of nacht van maandag op dinsdag werd ingebroken in een molen aan de Zaanse Schans. Men kwam de molen binnen door een ladder tegen de stelling te zetten en daar op de eerste verdieping een deur open te breken. Vervolgens brak men een binnendeur open om op de begane grond van de molen te kunnen komen. Daar heeft men uit een kantoor een kluis van een bureau afgebroken en deze kluis in de werkplaats van de molen met het daar aanwezige gereedschap open gebroken. Verder heeft men de hele benedenverdieping grondig overhoop gehaald, waarbij de inhoud van laden en kasten over de grond werd verspreid. Er wordt een geldbedrag van ettelijke duizenden euro's vermist, maar hoeveel precies is niet bekend.


**
00:23 29-OKT-02
LOC: WORMERVEER, WANDELWEG

Fietsendief betrapt
Een 37-jarige man uit Zaandijk werd op heterdaad betrapt, toen hij het slot van een fiets aan het openknippen was. Dit werd gezien door een politieman van de regio Kennemerland, die buiten dienst was. De verdachte werd aangehouden en overgebracht naar het bureau. Het gereedschap dat hij bij zich had werd in beslaggenomen. De man bekende een deel van dat gereedschap bij een bouwmarkt in Beverwijk te hebben gestolen. De verdachte is in verzekering gesteld.


**
18:15 29-OKT-02
LOC: ZAANDAM, JUSTPIER

Auto gestolen in tien minuten
Tussen 11.00 en 11.10 werd een bedrijfsbus gestolen. Het betreft een witte Mercedes van het type 208D met het kenteken VP-FN-06. De achterramen en zijramen zijn beplakt met zilverfolie.


**
19:00 29-OKT-02
LOC: LANDSMEER, AMSTERDAMSEPAD

Fiets gestolen na mislukte overval
Een 51-jarige vrouw uit Landsmeer fietste op het fietspad nabij de hoge brug van het Amsterdamsepad toen er aan haar fiets werd getrokken. Op het volgende moment greep een man de vrouw om haar nek en sleurde haar van haar fiets af. In gebrekkig Nederlands zei de man dat hij geld wilde en pakte vervolgens een mes uit zijn zak, dat hij naast het hoofd en de keel van het slachtoffer hield. Daarbij prikte de man met het mes in haar oor. Daarna schrok de man vermoedelijk van een uit de richting Amsterdam komende fietser, liet zijn slachtoffer los en vluchtte op de fiets van de vrouw weg. De fietser is nog wel achter de overvaller aangegaan, doch kon hem niet meer vinden. De overvaller was een ongeveer 20 tot 30 jarige man met een zuid-europees uiterlijk. Hij was ongeveer 1.75 m tot 1.85 m lang en had zwart kort geschoren haar. Hij was gekleed in een lichte jas met capuchon en een donkere broek. De ontvreemde fiets betreft een damesfiets van het merk Cumberland met fietstassen. In de fietstassen zat een paars leren jack en een poncho. Getuigen die informatie kunnen verschaffen over de dader of de fiets worden verzocht te bellen met het algemene politienummer 0900-8844


**

19:13 29-OKT-02
LOC: PURMEREND, A FREDERIKSHOF

Sieraden weg na inbraak woning
In de namiddag werd ingebroken in een hoekwoning en nam men daar een onbekende hoeveelheid sieraden weg. Men was de woning binnengekomen door een kunststofdeur open te wrikken, waardoor de slotplaat brak. Men had eerst de bewegingsmelder en verlichting bij de deur onklaar gemaakt.


**
20:19 29-OKT-02
LOC: PURMEREND, THORBECKEKADE

Woninginbrekers aangehouden
Een 24-jarige en een 26-jarige man, beiden zonder vaste woonplaats, werden in Amsterdam aangehouden, omdat zij in het bezit waren van onder andere een paspoort dat was ontvreemd bij een woninginbraak in Purmerend. Terwijl de politie die woninginbraak aan de Thorbeckekade onderzocht, kwam een melding binnen, dat de politie in Amsterdam de twee mannen had aangehouden. Zij hadden de aandacht getrokken omdat zij in een auto reden met een Italiaans kenteken, waar een Nederlands kenteken was in gegraveerd. In de auto bevonden zich vermoedelijk van diefstal afkomstige goederen en inbrekerswerktuigen. Men was de woning binnengekomen door de achterdeur en daarna een binnendeur te forceren. De hele woning werd doorzocht. Behalve het paspoort worden ook nog een videocamera, een pinpas, geld, horloges en sieraden vermist. Er werden die dag meerderen inbraken gepleegd. Onderzocht wordt of de aangehouden verdachten hier iets mee te maken hebben. Beide mannen werden in verzekering gesteld.


**
21:27 29-OKT-02
LOC: ZAANDAM, WAGENSCHOTPAD

Motor gestolen
Tussen acht uur en halfnegen 's avonds werd een motor gestolen. Het betreft een blauwe Aprilia Pegaso 650 met het kenteken MY-36-LH. De motor was met een stuurslot en schijfremslot afgesloten.


**
03:27 30-OKT-02
LOC: LANDSMEER, DORPSSTRAAT

Kleding was na tegel door ruit
Nadat afgelopen nacht een groot etalageruit van een kledingwinkel met twee trottoirtegels was ingegooid, nam men daaruit razendsnel een partij kleding weg en ging men er met een auto vandoor. Een getuige hoorde het glasgerinkel en zag vervolgens drie mannen de kleding in een auto laden en weg rijden. De politie heeft onmiddellijk de wijde omgeving afgezocht, doch de mannen en de auto niet meer aangetroffen. Omtrent de waarde van de gestolen kleding is nog niets bekend. Omdat het een tijdelijke winkel betreft is de kleding niet tegen diefstal verzekerd.


**
04:21 30-OKT-02
LOC: ZAANDAM, TWISKEWEG

Portemonnee weg na inklimming woning
Via een door de daders meegebracht klaptafeltje klom men via een keukenraampje een woning binnen. Daaruit nam men een portemonnee met geld, bankpassen en een rijbewijs weg. Het tafeltje liet men achter. De bewoonster werd omstreeks 04.00 uur wakker van de inklimming, maar kon de daders niet meer betrappen. Een getuige bleek omstreeks die tijd een aantal personen bij het keukenraam te hebben gezien.


**
05:48 30-OKT-02
LOC: PURMEREND, NIEUWSTRAAT

Flatscreens gestolen
Afgelopen nacht werd een ruit van een pand van een zorgverzekeraar ingegooid, waarna men uit dit pand een nog onbekend aantal flatscreens heeft gestolen. De inbraak werd ontdekt door de beheerder van de naast gelegen parkeergarage, die de politie waarschuwde.
**

06:06 30-OKT-02
LOC: PURMEREND, BISONSTRAAT

Audioapparatuur uit woning gestolen
Door het boren van gaatjes in een keukenraam van een woning heeft men zich afgelopen nacht toegang tot deze woning verschaft. Men doorzocht de hele benedenverdieping terwijl de bewoners boven lagen te slapen. Men nam een DVD speler, een videocamera, mobiele telefoons, een horloge en geld weg.


**
06:43 30-OKT-02
LOC: BROEK IN WATERLAND, KEERNGOUW

Woninginbraken door gaatjes boren
In de afgelopen nacht boorde men gaatjes bij het slot van de achterdeur van een woning, waarna men deze kon openen. In de woning werden onder andere een koffer en een geldkist doorzocht. Het is nog niet bekend of daaruit iets wordt vermist. Wel nam men de huis- en autosleutels, alsmede reservesleutels weg. De bijbehorende auto stond in de garage van de woning. De garagedeur had men geopend, maar de auto werd niet weggenomen. De bewoners hadden niets van de inbraak gemerkt.

Ook in een vrijstaande woning kwam men binnen door het boren van gaatjes in de achterdeur. Ook hier werd de hele benedenverdieping doorzocht. Alle kasten en laden stonden open. Men heeft wel aanvankelijk de autosleutels weggenomen, maar liet die buiten op een trap weer achter. Het is nog niet bekend of er goederen worden vermist.

Nog in een derde woning werd met dezelfde methode ingebroken. Ook hier doorzocht men de hele benedenverdieping en opende men alle kasten en laden. Uit een portemonnee werd geld gestolen. Ook hier nam men aanvankelijk de autosleutels mee, maar deze werden in de tuin van de woning weer teruggevonden.


**
08:19 30-OKT-02
LOC: PURMEREND, GEDEMPTE SINGELGRACHT

Geld weg uit winkel
In de afgelopen nacht werd een trottoirtegel door een ruit van de voordeur van een winkel gegooid, waarna de hele winkel werd doorzocht. Er wordt geld vermist alsmede de sleutels van onder andere het pand zelf en de expeditie.


**

09:00 30-OKT-02
LOC: PURMEREND, MAASSTRAAT

Hennepkwekerij in woning
Bij een huiszoeking trof de politie in een slaapkamer van een flatwoning van een 35-jarige man uit Purmerend een in bedrijf zijnde hennepkwekerij aan. Het betrof een plantage van 112 planten. Deze werden allen vernietigd, terwijl de benodigde apparatuur in beslag werd genomen. De man werd proces-verbaal aangezegd.


**
11:09 30-OKT-02
LOC: SCHARDAM, SCHARDAM

Buitenboordmotoren gestolen
In de nacht van zondag op maandag werden van vijf boten in en nabij een jachthaven de buitenboordmotoren gestolen. In alle gevallen werden sloten of besturingssystemen losgeknipt of opengebroken. Het betreffen motoren van de merken Honda, Mariner en Evinrude.


---