Provincie Noord-Brabant






Persbericht

nieuwe cijfers bevolking en woningvraag 2002-2030


Brabantse bevolking blijft groeien, woningvoorraad neemt toe


De Brabantse bevolking zal tussen 2002 en 2030 groeien naar ruim 2,6 miljoen mensen (13%). In die zelfde periode zal de woningvoorraad groeien naar 1.166.000 huizen, een toename met circa 24%. Dat blijkt uit het onderzoek naar de ontwikkeling van de bevolking en de vraag naar woningen dat Gedeputeerde Staten vandaag vrijgaven. Er is een inhaalslag nodig bij het bouwen van woningen, aldus GS. De woningbouw zal grotendeels in het stedelijk gebied van Brabant terecht komen. Maar ook de gemeenten in het landelijk gebied kunnen meer woningen bouwen. Bij de bouw van woningen zal het college meer aandacht van de gemeenten en bouwondernemingen vragen voor een goede ruimtelijke inpassing en de afstemming van het woningaanbod op de vraag van de Brabanders. Aandacht voor starters, ouderen, jongeren en gehandicapten is volgens GS een noodzaak.


In de periode 2002 tot 2030 blijft de Brabantse bevolking groeien met bijna 300.000 personen. Meer dan de helft van deze groei zal plaats vinden in de periode tot 2010. In die jaren is de bevolkingsgroei vooral het gevolg van natuurlijke aanwas, in de periode na 2010 groeit de bevolking vooral doordat mensen uit andere delen van het Nederland en het buitenland in Brabant komen wonen (respectievelijk 74.000 en 110.000 mensen). In de loop van de periode zal de bevolkingsgroei afnemen en zal door de vergrijzing de sterfte in Brabant toenemen. In de jaren na 2040 zal, naar verwachting, de bevolking uiteindelijk licht teruglopen. In de komende jaren zal het aantal 55+ ers met 70% groeien naar 388.000 mensen. In 2030 zal 35% van de bevolking 55 of ouder zijn en verdubbelt het aantal mensen dat 75 jaar of ouder is. Die vergrijzing zal sterker merkbaar zijn in de landelijke regio's van Brabant. Noord-Brabant is één van de snelst vergrijzende regio's van Europa. Net als in de rest van Nederland zal de grootte van de huishoudens afnemen (nu: 2,5, in 2030 2,28).


Woningvoorraad

Een groeiende bevolking en het teruglopen van de grootte van de huishoudens beinvloeden de vraag naar woningen. Nu staan er circa 957.000 huizen in Brabant, in 2030 zullen dat er 1.166.000 zijn, 24 % meer. Gelijklopend met de bevolkingsontwikkeling zal de groei van de woningvoorraad met 10.000 huizen per jaar in de periode tot 2010 het sterkst moeten zijn. In 2030 is een groei van de woningvoorraad met circa 2500 huizen per jaar te verwachten. Als gevolg van de terugloop van de woningproductie in de jaren 1999-2001 is, volgens GS, een inhaalslag in de woningbouw nodig om de tekorten aan huizen niet verder te laten oplopen.


Kwaliteit van wonen

Een groei van de woningvoorraad met 23%, houdt in dat circa 77% van de woningen die er in 2030 zullen zijn, er nu al staan. Er is dus aandacht voor de kwaliteit van de bestaande voorraad woningen nodig. Een groei van de woningvoorraad met 23% levert een discussie op over de vraag waar die woningen gebouwd worden. In Brabant geldt een beleid waarbij het landelijk gebied de groei van de eigen bevolking moet kunnen opvangen. In het landelijk gebied zal de woningvoorraad met 15% toenemen om daarin te voorzien. De meeste huizen zullen in de stedelijke regio's gebouwd worden. Daar zal de woningvoorraad met 28,4% toenemen. Maar daarbij zal ook gekeken worden naar ruimtelijk-kwalitatieve overwegingen bij de toedeling van bouwplannen.
Naast de vraag of je bij bouwen rekening houdt met infrastructuur, de bodemgesteldheid en waterberging speelt ook de kwestie voor wie er gebouwd wordt. Er is sprake van vergrijzing en kleinere huishoudens, de Brabantse samenleving krijgt een steeds sterker multicultureel karakter. Dat heeft invloed op de woonwensen van de Brabanders. Door gerichte sloop, vernieuwing en nieuwbouw moet daarop worden ingespeeld. GS willen komen tot regionale ontwikkelingsstrategieen voor de woningbouw en vernieuwing. In het kader van de regionale uitwerkingsplannen van het streekplan worden daarover afspraken gemaakt. Die uitwerkingsplannen moeten voor 2005 gereed zijn.




Provincie Noord-Brabant