Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Artsenopleiding moet efficiënter

Aanpassing van de artsenopleidingen is hard nodig. De arts van straks moet vanaf zijn dertigste zelfstandig aan de slag kunnen.

Dat is de boodschap in het rapport De arts van straks, dat Nico Oudendijk (directeur Innovatie, Beroepen en Ethiek bij VWS) vandaag namens de minister in ontvangst nam.

Het rapport is het resultaat van het project Toekomstverkenning van het medisch opleidingscontinuüm, waaraan brancheorganisaties en medische faculteiten deelnamen. Doel is een hoogwaardige medische opleiding op te zetten die minder lang duurt en beter past bij de maatschappelijke ontwikkelingen (zoals de veranderende rol van de patiënt, de omwenteling naar vraaggestuurde zorg en de toenemende behoefte van artsen om in deeltijd te werken.

Het ministerie van VWS kan zich vinden in de aanbevelingen die het rapport doet. Meer flexibiliteit en differentiatie maakt dat het weer aantrekkelijk wordt om in de zorgsector te gaan werken en te blijven werken. En dat draagt weer bij aan een doelmatiger, meer vraaggerichte zorg én aan het oplossen van het tekort aan menskracht.