ChristenUnie


CPB rekent tegenbegroting Christenunie door Woensdag 30 Oktober 2002 - 17:14

Het Centraal Planbureau heeft de tegenbegroting van de ChristenUnie doorgerekend. Daaruit blijkt dat de economische en koopkrachteffecten in het begrotingsjaar 2003 gunstiger uitvallen dan die van het kabinet. De groei van het BBP valt 0,3% hoger uit, er blijven 22.500 personen meer aan het werk. Het koopkrachtsverlies voor gezinnen en ouderen wordt ongedaan gemaakt, terwijl de koopkracht van werkenden op en vlak boven het minimumloon flink stijgt. Hierdoor wordt werken aantrekkelijker voor uitkeringsgerechtigden.

De economische impuls is met name het gevolg van een lastenverlichting voor gezinnen, onder meer gericht op het aantrekkelijker maken van betaald werk voor uitkeringsgerechtigden, laagbetaalden en ouderen. Voorts heeft het terugdraaien van de bezuiniging op spaarloon een loonmatigend effect, hetgeen gunstig is voor de concurrentiepositie van de marktsector. Het terugdraaien van de bezuiniging op Melkertbanen en de extra uitgaven in het onderwijs, de zorg en de justitiële sfeer die de ChristenUnie raamt, leiden ook tot behoud van werkgelegenheid. Met name het ongedaan maken van de ZFW-premiestijging heeft een gunstig koopkrachteffect voor minima en ouderen.

Deze maatregelen worden gefinancierd enerzijds door het licht laten oplopen van het EMU-tekort tot 0,7%BBP (dit wordt aantoonbaar gerepareerd in de meerjarenraming van de tegenbegroting, die door CPB niet is doorgerekend) en anderzijds door het schrappen van enkele belastingvrijstellingen, zoals het lage BTW-tarief voor horeca en kermissen en de vrijstelling van motorrijtuigenbelasting voor autos ouder dan 25 jaar, en het verhogen van tabaks- en alcoholaccijnzen en de REB.

Milieu
De ChristenUnie houdt de groene fiscale faciliteiten die door het kabinet worden geschrapt in stand, met uitzondering van de vrijstelling van ecotax voor groene stroom. Deze wordt in verband met weglekken naar het buitenland omgezet in een subsidie voor in Nederland opgewekte duurzame energie, zodat het tarief voor groene stroom niet zal stijgen. Duurzaam beleggen wordt blijvend gestimuleerd, alsmede de aanschaf van zuinige en schone autos.

Voorts vindt een lichte intensivering van het budget voor Ontwikkelingssamenwerking plaats, gericht op het terugkeerbeleid van asielzoekers. Daarnaast verhoogt de ChristenUnie de uitgaven voor het Openbaar Vervoer.

---