Dienst uitvoering en toezicht Energie

Achtergrondinformatie:

DTe heeft de afgelopen periode 23 bedrijven een vergunning verleend voor de levering van groene stroom. Op de markt voor groene stroom kunnen consumenten reeds zelf bepalen van welke leverancier zij hun elektriciteit willen betrekken. De volgende bedrijven zijn in het bezit van een vergunning: Cogas Facilitair B.V., N.V. Nutsbedrijf Regio Eindhoven, N.V. Nuon Groene Energie, REMU Levering B.V., Obragas Energy Services B.V., RENDO Energielevering B.V., Shell Nederland Verkoop Maatschappij B.V., Vattenfall Nederland B.V., Westland Energie Services B.V., InfraXS Energy B.V., EnerService Maastricht B.V., Energiebedrijf.com B.V., N.V. Delta Nutsbedrijven, Intergas N.V., Essent Energie Friesland B.V., Essent Energie Brabant B.V., Echte Energie Nederland B.V., E.ON Benelux Energy B.V., Essent Energie Verkoop Nederland B.V., Groene Energie Administratie, Essent Retail B.V., N.V. ONS Energie en Energielevering B.V.

De vergunningsaanvraag van de volgende drie bedrijven zijn nog in behandeling bij DTe: E-Part Financial Trading B.V., Energie Direct B.V. en Eneco Mixed Holding Consumenten B.V.

Groene stroom zonder vergunning, wat nu?

Afnemers die reeds groene stroom ontvangen van bedrijven die nog niet in het bezit zijn van een vergunning, kunnen zich wenden tot de leverancier waar zij, voordat men kon kiezen voor groene stroom, elektriciteit ofwel grijze stroom afnamen. Met deze leverancier kunnen zij een nieuw contract afsluiten. Afnemers kunnen natuurlijk ook een contract afsluiten met een andere leverancier die groene stroom levert.

Aanleiding voor de beleidsregel

Het vergunningenstelsel voor de levering van elektriciteit zou van kracht worden op het moment dat de liberalisering van elektriciteit voor kleinverbruikers voltooid is (per 1 januari 2004, zo mogelijk eerder per 1 oktober 2003). Echter, per 1 juli 2001 is de elektriciteitsmarkt voor duurzaam opgewekte elektriciteit volledig geliberaliseerd. Dit betekent dat ook beschermde afnemers met ingang van deze datum vrij zijn duurzaam opgewekte elektriciteit af te nemen bij de leverancier van hun keuze. Om kleinverbruikers van groene stroom bescherming te bieden is het vergunningstelsel op 1 januari 2002 in werking getreden. Leveranciers die groene stroom willen leveren aan kleinverbruikers dienen op deze datum te beschikken over een vergunning.

Toelichting beleidsregel

De beleidsregel is van toepassing op leveranciers die groene stroom leveren aan kleinverbruikers. Artikel 95A van de Elektriciteitswet stelt dat het verboden is voor bedrijven zonder vergunning elektriciteit te leveren aan kleinverbruikers. DTe verleent op basis van artikel 95C van de Elektriciteitswet die nader uitgewerkt is in de beleidsregel een vergunning indien de aanvrager aantoont dat hij beschikt over de benodigde organisatorische,- financiële en technische kwaliteiten voor een goede uitvoering van zijn taak. De vergunningsaanvragen worden beoordeeld door DTe.

Grijze stroom

Volgend jaar zal de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) 'Vergunningen voor leveranciers van elektriciteit aan kleinverbruikers' in werking treden. Het ministerie van Economische Zaken heeft deze AMvB opgesteld. Op het moment dat de AMvB in werking treedt, zal de huidige Beleidsregel 'groene stroom' ingetrokken worden. De directeur DTe zal dan opnieuw beoordelen of het huidige "groene" vergunningenstelsel op basis van artikel 95C van de Elektriciteitswet 1998 door de AMvB gehandhaafd kan blijven.

De grijze stroom vergunninghouders dienen, wanneer zij na 1 januari 2004 willen blijven leveren, bij DTe een vergunning aan te vragen op grond van bovenstaande AMvB. DTe zal begin volgend jaar op haar website aangeven hoe bedrijven een vergunningaanvraag kunnen indienen op grond van de AMvB.

Aan de inhoud van deze pagina's kunt u geen rechten ontlenen.